Kako izgleda scammerski centar iz Indije?

U neočekivanom obratu prevaranti iz lažne službe za korisnike snimljeni su kamerom vlastita prijenosnika i stavljeni na YouTube

Mario Baksa srijeda, 8. svibnja 2019. u 06:00

Indijski naglasak službenika u pozivnom centru za informatičku podršku povremeno je viđen trop u serijama i filmovima - na pamet padnu trenuci recimo iz popularne Teorije velikog praska. Tako da se osoba s engleskog govornog područja vjerojatno neće iznenaditi ako joj se na poziv za rješavanje nekog tehničkog problema s računalom javi "Steve" s indijskim naglaskom. No, dok su mnogi Indijci cijenjena radna snaga u legitimnim pozivnim centrima velikih kompanija, jedan mali dio njihovih sunarodnjaka pravi se da radi to isto, ali se zapravo bave prevarama informatički slabo pismenih ljudi. Riječ je o lažnim pozivnim centrima za podršku.

Primjer lažnog upozorenja kakvim scammeri pokušavaju upecati potencijalne žrtve - predstavljaju se kao Microsoftova korisnička podrška
Primjer lažnog upozorenja kakvim scammeri pokušavaju upecati potencijalne žrtve - predstavljaju se kao Microsoftova korisnička podrška

Razne su metode kojima ti prevaranti (kriminalci) pokušavaju izvući novac od neupućenih ljudi. Žrtva može uputiti poziv nakon što joj iskoči poruka o zaraženom računalu s telefonskim brojem za podršku (nerijetko se pokušavaju predstaviti kao tehnička podrška iz Microsofta), no obično su prevaranti ti koji zovu žrtvu putem VoIP usluge, nakon što dobave žrtvin broj.

Ovako scammer vidi žrtvu sa svoga računala kad pokušava izvući novac (lice je zamućeno radi privatnosti)
Ovako scammer vidi žrtvu sa svoga računala kad pokušava izvući novac (lice je zamućeno radi privatnosti)

Žrtvi se s druge strane javi osoba koja govori engleski jezik s indijskim naglaskom, češće se radi o muškoj osobi. Lažni operater u centru za korisničku podršku tada uvjerava žrtvu da joj je računalo zaraženo, nerijetko tražeći od žrtve da upisuje određene naredbe u Start > Run koje kao "dokazuju" da računalo ima problema s virusima.

Zatim krene uvjeravati žrtvu neka skine neki softver kako bi lažni operater dobio pristup žrtvinom računalu. Ukoliko je žrtva toliko neupućena ili naivna da to dopusti, to će joj se kasnije osvetiti, jer će operater u slučaju nesuradnje brisati neke datoteke s diska ili "syskeyati" računalo ako se radi o starijim Windowsima (putem lozinke onemogućit će žrtvi pristup računalu).

Snimka ekrana scammera pokazuje na koji način prepravlja HTML stranicu banke kako bi žrtvu "uvjerio" da joj je vraćeno previše novca
Snimka ekrana scammera pokazuje na koji način prepravlja HTML stranicu banke kako bi žrtvu "uvjerio" da joj je vraćeno previše novca

Lažni operater od žrtve traži podatke o kreditnoj kartici kako bi obavili transakciju (kupoprodaju godišnje korisničke podrške ili kakav softver). Ili uvjerava žrtvu da je preplatila neku uslugu pa su joj kao spremni vratiti novac (ručno urede učitanu web-stranicu banke lažirajući iznos). To su samo neke metode kojima se služe.

Čini se da ta pošast na engleskom govornom području i nije baš tako rijetka pa su se našli i neki spretni korisnici koji su odlučili trolati te lažne operatere, bilo da im troše vrijeme i živce, bilo da oni njih uvjere da im dopuste da se spoje na njihovo računalo pa onda oni njih "syskeyaju". Neki od poznatijih su Kitboga, ScammerRevolts i Jim Browning.

Potonji je u posljednjih pola godine glumio špijuna i imao pristup jednom malom indijskom lažnom pozivnom centru - ne samo da ih je ometao u prevarama, nego ih je čak i snimao web-kamerom ugrađenom u jedan njihov prijenosnik. I upravo zahvaljujući tom lovcu na prevarante sad imamo snimke iz unutrašnjosti njihova pozivnog centra. U konkretnom slučaju dečki iz Indije stisnuli su se u zapušeni sobičak i marljivo rade na uvjeravanju žrtve da im uplate novac, što možete vidjeti u njegovom videu (lica im je zamutio zbog YouTubeovih pravila, no u opis videa stavio je link na verziju videa s nezamućenim licima).

Browning je pokušao što je više moguće saznati o prevarantima kako bi ih prijavio indijskoj policiji za računalni kriminalitet, što je i učinio, no odgovor od njih nije dobio. U videu Browning objašnjava i kako je otkrio gdje se nalaze te je objasnio kako konkretna grupica kriminalaca radi svoje prijevare. Čak je i objasnio kako im je promijenio automatsku poruku kod zvanja žrtve kojom je potencijalnu žrtvu upozorio da se radi o prijevari.