Detaljna fotografija crne rupe prikazuje mehanizam "gutanja" materije

Sustav teleskopa raštrkanih diljem planeta, Event Horizon Telescope, snimila je prvu povijesnu fotografiju "sjene" crne rupe, a sada su se pohvalili novim postignućem – njezinim detaljnijim prikazom

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. ožujka 2021. u 11:44

Crna rupa M87* u središtu galaksije Messier 87 snimljena je sustavom teleskopa Event Horizon Telescope, a njezina prva povijesna fotografija objavljena je u travnju 2019. godine. Od tada znanstvenici analiziraju podatke koje su promatranjem ovog objekta prikupili u svojim radioteleskopima, pa smo tako na temelju dodatne analize dobili i timelapse video iste crne rupe. Najnoviji rezultat analiza i obrade podataka jest naslovna fotografija ovog članka – detaljni prikaz magnetskog polja u neposrednoj blizini crne rupe, odnosno njegovog vrtloga.

Ovaj je prikaz dobiven naprednom analizom polarizacije svjetlosti koja dolazi iz akrecijskog diska crne rupe, odnosno načinjen je nakon što je izmjerena polarizacija svjetlosti koja sa sobom nosi dodatne podatke o kretanju materije i magnetskim silnicama u njemu. Svjetlost je inače moguće polarizirati ako ga propustimo kroz filter, no u ovom slučaju polarizacija svjetlosnih valova rezultat je utjecaja magnetskog polja na njihovom izvoru.

Polarizacija kao kod naočala

Astronomi Europskog južnog opservatorija, koji su izradili i objavili ovu fotografiju, kažu da je utjecaj polarizacije sličan kao kod polariziranih sunčanih naočala. Kako nam one omogućavaju da bolje vidimo detalje i umanjuju odsjaje od sjajnih površina, isto tako u slučaju crne rupe polarizacija svjetlosti otkriva više detalja, primarno o magnetskom polju.

Ovaj prikaz otkriva kako crna rupa "proždire" materiju oko sebe, no zabilježeno je i kako ista crna rupa izbacuje materiju u svemir u snažnom mlazu. Na donjoj fotografiji, također dobivenoj analizom polarizacije svjetlosti, vidi se mlaz iz crne rupe M87* dug čak 6.000 svjetlosnih godina (ovdje je vidljiv njegov dio, dug 3.800 svjetlosnih godina). I na njemu su prisutne linije koje prikazuju orijentaciju magnetskih polja.

Ono što su znanstvenici ovime dobili jest nova spoznaja o magnetskim poljima na rubu akrecijskog diska. Zaključuju kako su ona dovoljno snažna da u svemir izbacuju materiju, tj. velike mase vrućeg plina. Zbog toga, samo onaj dio materije koji prođe kroz ovo polje završava unutar crne rupe, odnosno prelazi horizont događanja.