NASA-in Perseverance ima isti procesor kao iMac iz devedesetih godina

NASA je ovakav procesor koristila i u roveru Curiosity.

Matej Markovinović srijeda, 3. ožujka 2021. u 12:28

NASA-in rover Perseverance koji je prošlog mjeseca sletio na Mars, pogonjen je na PowerPC 750, jednojezgrenom 233MHz procesoru sa 6 milijuna tranzistora, istom onom kojeg koristi „Bondi blue“ iMac iz 1998. godine.

Kako prenosi New Scientist, ovakav se stari procesor koristi jer mu ne štete jedinstveni uvjeti rada na Marsu. Naime, atmosfera crvenog planeta nudi daleko manje zaštite od štetnog zračenja te nabijenih čestica od Zemljine, a to šteti modernim čipovima, kod kojih zbog njihove kompleksnosti, puno toga može poći po zlu. U slučaju da se ipak nešto loše dogodi, Perseverance sadrži dva računalna modula od kojih jedan služi kao sigurnosna kopija.

Izvor: Apple
Izvor: Apple

PowerPC 750 na ovom roveru, ipak ima poneke modifikacije koje ga čine različitim od onoga u iMacu. Radi se o varijanti zaštićenoj od radijacije čija cijena doseže vrtoglavih 200.000 dolara. Takav je čip osim Perseverancea i Curiosityja, pokretao i svemirski teleskop Fermi, Lunar Reconnaissance Orbiter, teleskop Kepler i Deep Impact letjelicu za lovljenje kometa.

NASA je na stranici misije objavila potpune specifikacije rovera koje pokazuju da je Perseverance daleko „jači“ od prethodnika. Naime, taktna je frekvencija procesora čak 10 puta brža od starih rovera, a s dva gigabajta flash memorije nudi osam puta više prostora za pohranu te ima 256 megabajta RAM-a.  

Podsjećamo da je NASA uz Perseverance poslala i mali helikopter pogonjen Linuxom, a prošlog se tjedna pričalo o skrivenim porukama na padobranu rovera.