Padobran NASA-inog rovera Perseverance sadrži skrivene poruke

NASA-in rover Curiosity također je sadržavao skrivene poruke, a radilo se o malenim rupicama u kotačima na kojima je bilo napisano "JPL" u Morseovoj abecedi.

Matej Markovinović četvrtak, 25. veljače 2021. u 10:51

Prošloga je tjedna na Mars stigao rover Perseverance, a padobran koji mu je pomogao u slijetanju, sadržava skrivenu poruku napisanu u binarnom računalnom kodu.

Bilo je potrebno svega nekoliko sati od objavljivanja videa da bi internetski dekoderi „provalili“ poruku. Crveno bijeli uzorak u koncentričnim kružnicama otkriva moto Perseveranceovog tima, „Dare Mighty Things“, koji je također istaknut na zidovima Kontrole misije u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Južnoj Kaliforniji. Kada se dešifrira i vanjska kružnica padobrana, ona otkriva koordinate za JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.

Glavni inženjer Perseverancea Adam Steltzner, potvrdio je skrivenu poruku na Twitteru, a Allen Chen, voditelj uzlaska i slijetanja navedenog NASA-inog rovera, potaknuo je javnost na otkrivanje poruka u konferenciji za novinare.

„Ponekad u svom radu ostavljamo poruke da ih drugi pronađu. Stoga vas pozivamo da to i pokušate“, rekao je Chen.

Skrivena poruka na padobranu nije jedina zanimljivost. Naime, zumirajući na jednu od slika koje je NASA objavila, može se vidjeti „obiteljski portret“ prošlih Marsovskih rovera, Perseverancea te njegove pratnje pogonjene Linuxom, malog helikoptera Ingenuityja.

Fotografija: NASA / JPL   Edit: Joey Roulette / The Verge
Fotografija: NASA / JPL Edit: Joey Roulette / The Verge

Chen je rekao za The Verge da su inženjeri Perseverancea možda „sakrili“ još poruka.

„Ljudi ne mogu odoljeti da u svoj posao unesu malo osobnog dodira“, objašnjava Chen te dodaje da većina skrivenih poruka ni neće biti otkrivena.