Autonomni trkaći bolid serije Roborace autonomno se – zabio u zid

Ničim izazvan, trkaći automobil nove eksperimentalne serije Roborace ovoga je tjedna umjesto piste odabrao zaštitni zid, što je pokrenulo nove rasprave o algoritmima autonomne vožnje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. studenog 2020. u 06:00

Trkaća serija Roborace nakon nekoliko godina priprema nedavno je krenula na svjetsku turneju sa svojim eksperimentalnim utrkama potpuno autonomnih bolida. Lani je odrađena tzv. sezona alfa, jedan bolid sudjelovao je i na Festivalu brzine u Goodwoodu, a ovogodišnja sezona beta imat će ukupno 12 događaja koji će se protegnuti do svibnja iduće godine. Sve je započelo u rujnu, a ovoga tjedna autonomni su se bolidi utrkivali na stazi Thruxton u Velikoj Britaniji.

Roborace nije do sada uspio privući prevelik broj poklonika, a događaji poput ovoga od prije koji dan vjerojatno im u tome neće pomoći. Naime, bolid tima Acronis SIT Autonomous u jednom je trenutku, vozeći autonomno po praznoj i ravnoj pisti, nedugo nakon starta, "odlučio" skrenuti naglo udesno i zaletjeti se u zaštitni zid postavljen oko staze.

Na istom se događaju bolid ekipe Autonomous Racing Graz "izgubio" na stazi, tj. njegov je sustav upravljanja izgubio podatke o točnoj lokaciji, pa je ovo vozilo moralo odustati od utrkivanja.

Koliko je autonomna vožnja zrela?

Ovi događaji, iako nisu imali prevelike posljedice po utrku ili bilo koga uključenoga u nju, otvorili su nove rasprave o automatizaciji prijevoza i kvaliteti algoritama koji su zaduženi za autonomnu vožnju. Sve to dogodilo se u tjednu u kojem je Tesla manjem broju korisnika dala na raspolaganje nadogradnju softvera Autopilota na potpuno autonomnu vožnju (Full Self-Driving, FSD), za kojeg su prvi testeri rekli da se po gradskim ulicama snalazi dobro, ali da vozi iznimno polako i oprezno, poput vozača početnika.

U priloženom tvitu možete vidjeti kako je zaletavanje bolida u zid izgledalo iz same kabine vozila, a u niže postavljenom videu je video zapis iz prijenosa utrke sa Twitcha, u kojem se vide oba incidenta i izgubljenom automatikom.