Boeingov leteći tanker pretočio gorivo letećem radaru E-2D Hawkeye

Još jedno ostvarenje autonomnog letećeg drona MQ-25 Stingray koje se može okarakterizirati kao "prvo na svijetu". Ovoga puta gorivom je u zraku opskrbljen taktički zrakoplov E-2D Hawkeye

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. kolovoza 2021. u 06:30

Autonomni dron kojem je primarna svrha biti zračni tanker, MQ-25 Stingray, bespilotna je letjelica namijenjena dostavi goriva u avione te im tako produživati područje djelovanja. Prva je ovo takva letjelica u razvoju, koji za Mornaricu SAD-a trenutačno obavlja Boeing. MQ-25 prvi je puta poletio krajem prošle godine, a ovoga je lipnja objavljeno kako je uspješno testirano i prvo ikada nadolijevanje goriva u letu iz ovog drona. Tada je primatelj goriva bio borbeni avion F/A-18 Super Hornet.

Ovoga tjedna obavljen je još jedan korak naprijed ka potpunoj funkcionalnosti Boeingovog zračnog tankera. MQ-25 Stingray je, naime, u svojoj drugoj pokusnoj misiji imao zadatak gorivo pretočiti u mornarički "leteći radar", taktički zrakoplov E-2D Hawkeye, proizvođača Northrop Grummana. Za vrijeme pokusnog leta, 18. kolovoza u St. Louisu (savezna država Illinois), piloti Hawkeyea obavili su uspješan prilazak dronu, stabilizirali let svojeg zrakoplova te se sondom priključili na tanker kako bi iz njega preuzeli gorivo.

"Ovaj let održava nas na brzom putu na kojem će Stingray biti uključen u operativnu flotu u kojoj će njegove mogućnosti dolijevanja goriva značajno povećati doseg i operativnu fleksibilnost svih zrakoplova s nosača aviona", poručili su iz Mornarice. Jednom kada bude pušten u upotrebu, Boeingov dron trebao bi biti u mogućnosti gorivo dostavljati svim zrakoplovima opremljenima tehnologijom za nadopunjavanje goriva u letu.

Iz Boeinga kažu kako je tijekom testnog leta sve prošlo savršeno i prema planu. Tom su prilikom prikupili i veliku količinu korisnih podataka koji će poslužiti za nadogradnju autonomnih sustava i digitalnih modela koji služe za upravljanja dronom MQ-25.

Kompanija trenutačno proizvodi prva dva od ukupno sedam planiranih dronova koji će biti isporučeni Mornarici. Pokusni dron koji je obavio ove prve letove u vlasništvu je Boeinga i služi kao razvojni prototip.