Program Skyborg donosi Amerikancima borbene avione bez pilota već od 2023.

Američko će ratno zrakoplovstvo već do 2023. godine posjedovati cijelu seriju potpuno autonomnih borbenih zrakoplova spremnih na zračne duele

Sandro Vrbanus subota, 11. srpnja 2020. u 17:00

Ako se netko čudio izjavi Elona Muska da je vrijeme tradicionalnih borbenih zrakoplova prošlo i da će ih uskoro zamijeniti oni bespilotni, ima još malo vremena da se prestane čuditi tome. Ako se pita Mornaricu SAD-a, vrijeme kada će uz bok pilotima u F-16 ili F-35 letjeti dronovi sve je bliže, a nakon toga stižu i samostalne bespilotne borbene letjelice koje bi mogle u potpunosti preuzeti ulogu vremešnog modela F-16.

Između višekratnih i jednokratnih

Cilj je to programa Skyborg, koji bi već tijekom 2023. godine Mornarici trebao isporučiti prve potpuno funkcionalne borbene bespilotne letjelice u nekoliko verzija. Od onih vrlo naprednih koje će zamijeniti klasične borbene mlažnjake, pa sve do onih jednostavnijih koje bi bile gotovo pa "jednokratne", odnosno moglo bi ih se lako žrtvovati i pretvoriti u dronove-kamikaze.

Buduće letjelice iz linije Skyborg u Mornarici stoga gledaju kao spoj zrakoplova i rakete s bojevom glavom, višekratno iskoristivo oružje koje ima kratki vijek trajanja, nakon kojeg se pretvara u projektil. Tako ih namjeravaju i koristiti, pa se budžeti već planiraju oko činjenice da će letjelice Skyborg biti "potrošna roba" i da će ih trebati kontinuirano kupovati.

Odluke o tome hoće li dron biti korišten kao zrakoplov i vratiti se u bazu, ili pak biti žrtvovan, donosit će vrlo vjerojatno piloti, vođe napada, kojima će ove letjelice biti "wingmani". Svoje misije bi dronovi mogli obavljati poluautonomno ili pak potpuno autonomno, zahvaljujući pozadinskim sustavima umjetne inteligencije koji će njima upravljati.

Kandidati za uključivanje u ovaj program Mornarice za sada su Boeingov Loyal Wingman i Kratos Defense XQ-58 Valkyrie, a očekuje se da bi vodstvo ove grane Oružanih snaga SAD-a ovih dana moglo nekome od njih dati i prvi ugovor za dobavu letjelica programa Skyborg. Testiranja bi trebala započeti što prije kako bi kroz dvije do tri godine bespilotni borbeni zrakoplovi mogli biti stavljeni u upotrebu.