Novi borbeni avion SAD-a dolazit će u barem dvije verzije

U predstavljanju zahtjeva za dodjelom budžeta pred američkim Kongresom predstavnici Ratnog zrakoplovstva otkrili su na što će trošiti u sljedećoj godini, među ostalim i na projekt NGAD

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. lipnja 2021. u 10:55

Već znamo da se američki projekt NGAD (Next Generation Air Dominance) bavi razvojem potpuno novog borbenog aviona šeste generacije, te da navodno već postoji prototip koji je letio i pritom "obarao rekorde". U nedavnom dvogodišnjem izvješću Ratnog  zrakoplovstva SAD-a pojavila se i prva slika famoznog višenamjenskog borbenog aviona, a s vremena na vrijeme u javnost dospije i poneki novi detalj.

Tako je ovoga tjedna pred Zastupničkim domom američkog Kongresa predstavljen budžetni zahtjev Ratnog zrakoplovstva, a pritom su nadležni otkrili na što misle trošiti novac u fiskalnoj 2022. godini. Dakako, dotaknuli su se i projekta NGAD, pa je javnost mogla čuti što se planira kad je riječ o dovršavanju razvoja novog aviona.

Novi borbeni avion SAD-a imat će primarnu svrhu uspostavljanja dominacije u zraku. Bit će, dakle, primarno lovac, ali s određenim mogućnostima djelovanja po tlu. To će mu omogućiti prije svega preživljavanje u borbi, ali će zapovjednicima dati i veće mogućnosti izbora kad je riječ o planiranju akcija.

Dvije inačice za različite dijelove svijeta

Avion iz linije NGAD imat će, i sada je to potvrđeno, povećan dolet i nosivost kad je riječ o naoružanju, u usporedbi s modelom F-22. To će mu omogućiti djelovanje na velikim udaljenostima, primarno kada je riječ o indijsko-pacifičkoj regiji. No, bit će tu i verzija nešto manjeg kapaciteta tankova koja bi trebala biti namijenjena djelovanju na području Europe.

Ove informacije u skladu su s onima iz spomenutog izvješća Ratnog zrakoplovstva – one kažu da je u projektu NGAD ovaj avion osmišljen kao stealth letjelica niskog radarskog odraza, s relativno velikim unutarnji prostor za opremu i naoružanje, ali i gorivo, te s dva mlazna motora. Tada objavljena shema prikazala je više opcija motora i drugih dodataka, što potvrđuje da će se u trup ovog zrakoplova moći ugraditi više različitih konfiguracija, ovisno o potrebama pojedine grane Oružanih snaga.

NGAD je dizajniran da bude potpora modelima F-35, F-22 i drugima u zračnoj dominaciji, nudeći naprednu situacijsku svjesnost, agilne i otporne komunikacije te široke integrirane mogućnosti. Sve to omogućeno je netradicionalnim pristupom nabavi i razvoju. Podsjetimo, proces dizajniranja, razvoja, testiranja, sve do prvog pokusnog leta novog aviona, trajao je tek godinu dana.