Novi incident s F-35: strojnicom prostrijelio samog sebe

Američki borbeni avion F-35B Joint Strike Fighter u sastavu Marinskog korpusa ovoga je mjeseca bio sudionik još jednog ozbiljnog incidenta tijekom vježbe, srećom tek s materijalnom štetom

Sandro Vrbanus subota, 27. ožujka 2021. u 06:30

Softverski, hardverski i logistički problemi koji su do sada mučili Oružane snage SAD-a kad je riječ o modernom višenamjenskom borbenom avionu F-35 sada su dobili i nastavak u obliku problema s naoružanjem. Kako pišu američki mediji, 12. ožujka je u blizini zračne baze Yuma američkog Marinskog korpusa u Arizoni došlo do još jednog incidenta tijekom trenažnog leta koji je uključivao borbeni avion F-35.

Ovoga puta riječ je bila o modelu F-35B Joint Strike Fighter, podvrsti F-35 koja ima mogućnost polijetanja s vrlo kratkim zaletom te vertikalnog slijetanja. Tijekom noćnog trenažnog leta u kojem se simulirala misija potpore, pilot je iz 25-milimetarske strojnice (GAU-22/A Gatling) ovješene ispod trupa zrakoplova ispaljivao rafal, koji je uključivao i polu-protuoklopna svjetleća zrna pogodna za praćenje putanje u noćnim uvjetima (PGU-32/U Semi-Armor Piercing High Explosive Incendiary-Tracer, da budemo precizni).

Materijalna šteta je velika

Jedno od tih zrna eksplodiralo je netom po ispaljivanju iz cijevi strojnice, pri čemu je značajno oštetilo trup zrakoplova. Pilot pritom nije ozlijeđen, a oštećenje nije dovelo do velikog poremećaja u letnim funkcijama aviona. U konačnici pilot je uspio sretno prizemljiti zrakoplov natrag u zračnu bazu.

Ipak, Marinski korpus procijenio je nastalu štetu kao "totalku" klase A – što je karakterizacija nezgode koja je rezultirala financijskom štetom većom od 2,5 milijuna dolara ili potpunim gubitkom letjelice.

F-35B Gatlingovu strojnicu nosi na podvjesnoj točki ispod trupa, za razliku od modela F-35A kojem je ona ugrađena u bazu lijevog krila. Upravo ova činjenica možda je spasila život pilotu – jer je zrno eksplodiralo dalje od kokpita nego što bi se dogodilo u slučaju modela F-35A.

Iz Marinskog korpusa potvrđeno je kako pilot nije ozlijeđen te da je istraga ovog nesretnog slučaja u tijeku.

Četverocjevna 25-milimetarska Gatling strojnica ima kapacitet od 250 metaka koje može ispaljivati brzinom od 3.300 u minuti – pa cijelo punjenje može ispaliti u tek oko 4 sekunde
Četverocjevna 25-milimetarska Gatling strojnica ima kapacitet od 250 metaka koje može ispaljivati brzinom od 3.300 u minuti – pa cijelo punjenje može ispaliti u tek oko 4 sekunde