Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35 Lightning II

U natječaju za kupnju novog borbenog aviona bila su ponuđena četiri modela, a Švicarci su se odlučili za Lockheed Martinov mlažnjak klasične konfiguracije, bez VTOL mogućnosti

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. srpnja 2021. u 10:15

Švicarska i Lockheed Martin ovoga su tjedna objavili kako će zaključiti posao kupoprodaje 36 novih borbenih aviona tipa F-35 Lightning II, koje će Švicarska kupiti za svoje Ratno zrakoplovstvo. Rezultat je to provedenog međunarodnog natječaja, nakon kojeg je kupac zaključio da upravo model F-35 nudi najveće ukupne prednosti uz najniži ukupni trošak.

Za razliku od hrvatskih, švicarske su vlasti o ovoj odluci izravno konzultirale građane. Na referendumu održanome u rujnu prošle godine o ovoj je odluci glasalo nešto više od 3,2 milijuna Švicaraca, da bi rezultat bio 50,1% : 49,9% u korist odluke o kupovini novih aviona. Samo devet tisuća glasova u ovom je slučaju prevagnulo, no to je bilo dovoljno da se nastavi s procesom odlučivanja i objavom natječaja. Budžet za nabavku aviona predložen u referendumu iznosio je najviše 6 milijardi švicarskih franaka.

Na poziv Švicarske stigle su četiri ponude. Nudili su im se europski Eurofighter Typhoon, francuski Rafale, te dva američka zrakoplova – F/A-18E/F Super Hornet te, u konačnici pobjednički, F-35 Lightning II.

Poseban paket za Švicarce

Ovom odlukom Švicarska će postati 15. zemlja svijeta koja je kupila F-35. Proizvođač zrakoplova kaže kako će kupac dobiti 36 primjeraka zrakoplova u konfiguraciji F-35A, dakle bez mogućnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja. Modeli će biti prilagođeni potrebama švicarskih Oružanih snaga kad je riječ o trenažnom programu, ali i autonomiji u odlučivanju i održavanju zrakoplova (u čemu Švicarska želi zadržati neutralnost i ne vezati se uz druge dobavljače).

Obećavaju i kako će švicarska industrija imati koristi od ovog posla jer će u narednim godinama i desetljećima imati prilike priključiti se istraživanju i razvoju, proizvodnji i održavanju koje provodi Lockheed Martin.

36 primjeraka borbenog mlažnjaka F-35A u švicarskom će Ratnom zrakoplovstvu zamijeniti ostarjelu flotu od 25 primjeraka aviona F/A-18C Hornet te 29 primjeraka F-5E Tiger II. Prvi su stari najmanje 30, a drugi i bliže 40 godina, pa je odluka o modernizaciji opreme zapravo spriječila da, zbog zastarijevanja, Švicarska u potpunosti ostane bez aktivnih borbenih aviona. Cijena koju će Švicarska platiti za to je nešto viša od 5 milijardi franaka, dakle uklapa se u planirani iznos koji su lani tankom većinom odobrili birači.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi