Umjetna inteligencija pobijedila vojnog pilota F-16 u izravnoj, ali virtualnoj zračnoj borbi

Okršaj autonomnog borbenog zrakoplova i onog kojim je upravljao vojni pilot održan je virtualno, a umjetna je inteligencija u svim duelima izašla kao pobjednik

Sandro Vrbanus petak, 21. kolovoza 2020. u 19:00

Američka agencija DARPA, zadužena za napredne tehnologije i inovacije u području obrane, organizirala je ovoga tjedna zračni okršaj zrakoplova F-16 upravljanoga umjetnom inteligencijom protiv onoga kojim je upravljao pravi vojni pilot. Umjesto uživo, licem u lice, zbog uvjeta pandemije ovaj je niz dvoboja upriličen virtualno putem VR simulatora i aplikacije Zoom, a snimka cijelog događaja je dostupna na YouTubeu.

AI rasturio pilota

Trodnevni duel nazvan AlphaDogfight Trials sučelio je prvo nekoliko proizvođača sustava za autonomno pilotiranje zrakoplova. Među njima kao pobjednik je izišao Heron Systems, čija je umjetna inteligencija potom izašla na megdan pravom pilotu Ratnog zrakoplovstva – i, sportskim rječnikom, pomela pod njime.

U svih pet simuliranih izravnih zračnih borbi AI sustav je sa svojim F-16 pobijedio pilota u istom zrakoplovu, nadmudrivši ga u manevrima i brzini reakcije. Pilot koji je vodio borbu protiv Heronovog sustava kazao je kako njihovi klasični manevri, kojima se bore protiv drugih pilota, nisu funkcionirali, pa je pokušavao promijeniti taktiku i učiniti nešto drugačije. Zadnji duel bio je i najzanimljiviji, kada je pilot donekle promijenio pristup, no svejedno je bio nadvladan.

Tehnologija vrlo brzo napreduje

Cilj ovih testiranja jest dobiti napredni AI sustav koji će u budućnosti moći biti treniran da obavlja autonomne zadaće, ali i da pilotira zrakoplovima koji će biti pratnja i podrška onima u kojima sjede piloti. Simulacije i bitke omogućavaju umjetnoj inteligenciji da u kratkom vremenu stekne ogromno iskustvo u pilotiranju, za koje bi pilotima trebale godine, pa je vrlo vjerojatno da će ovakvi sustavi vrlo brzo napredovati i dalje.

Iz DARPA-e kažu kako će nastaviti s ovakvim dvobojima, s vremenom će prijeći na borbe 2 na 1 i 2 na 2, trenirajući algoritme za sve naprednije borbene zadaće.

Za srpanj sljedeće godine, pak, u američkoj se Mornarici priprema slično testiranje u kojem će se sučeliti autonomni i pilotirani borbeni zrakoplovi, i to na nebu.