FIRA - aplikacija za praćenje financija obrtnika i malih poduzetnika s računima u raznim bankama

Hrvatska fintech aplikacija integrira otvoreno bankarstvo, inovativnosti i znanja u području bankarstva i razvoja aplikacija trojice entuzijasta

Bug.hr četvrtak, 14. travnja 2022. u 00:20

Obrtnici te mikro i mali poduzetnici čine veliki dio gospodarstva, s gotovo 50% udjela u ukupnom broju zaposlenih. Osim niza tržišnih izazova s kojima se susreću, obrtnici i poduzetnici često ulažu dodatne resurse i napore u procese koji nisu direktno povezani s njihovom osnovnom djelatnošću, ali su važni za uspješno poslovanje. Jedan od tih nužnih procesa u svakom poduzeću je i upravljanje financijama, koje se još uvijek najčešće obavlja „ručno“, posebice u malim tvrtkama. 

Damir Kovačević, Marko Jurjević, Zvonimir Relja
Damir Kovačević, Marko Jurjević, Zvonimir Relja

Izazove koje poduzetništvo donosi prepoznali su i Marko Jurjević, bivši bankar s više od 15 godina iskustva na rukovodećim pozicijama te Zvonimir Relja i Damir Kovačević, developeri softvera i suvlasnici startupa BrainIT.  Pred sebe su postavili vrlo jasan cilj – izraditi aplikaciju koja poduzetnicima olakšava upravljanje financijama na jednostavan, brz i učinkovit način.

FIRA omogućava otvoreno bankarstvo, odnosno sigurno i jednostavno povezivanje bankovnih računa hrvatskih banaka na jednom mjestu. U svega nekoliko jednostavnih klikova korisnici dolaze do pregleda svojih financija i pregleda plaćanja na računalu, tabletu ili mobitelu.

Osim odabira standardiziranih predložaka za ponude, predračune i račune, FIRA pruža mogućnost da ih korisnici samostalno prilagode vlastitim potrebama, direktno pošalju e-mailom svom klijentu, ali i iskoriste mogućnost ponavljajućih računa koji dodatno štede vrijeme. Integracija QR koda olakšava plaćanje, a za poduzetnike koji rade s inozemnim klijentima FIRA automatski računa aktualni srednji tečaj HNB-a.

Ubrzani tehnološki razvoj u tolikoj je mjeri unaprijedio mogućnosti pružanja različitih usluga krajnjim korisnicima da smo odlučili svu svoju energiju usmjeriti na razvoj FinTech aplikacije primarno namijenjene obrtnicima te malim i mikro poduzetnicima, koji većinu financijskih procesa obavljaju samostalno uz korištenje vanjskih računovodstvenih servisa“ istaknuo je Marko Jurjević i nadodao „To je bio početak ideje o FIRA-i, kao bržem, jednostavnijem i korisnicima prilagođenijem digitalnom alatu za upravljanje financijama s lakoćom.

Više informacija možete pronaći na fira.finance.