HT bilježi porast telefonskog i podatkovnog prometa, a zbog krize revidira planove za 2020.

Hrvatski Telekom u izvješću za prvi kvartal prikazuje donekle stabilne financijske rezultate u zahtjevnom poslovnom okruženju, ali očekuje i izazovne izglede u budućnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. travnja 2020. u 15:49

Hrvatski Telekom je danas objavio svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za tromjesečje koje je završilo na dan 31. ožujka 2020.

Pad prihoda i dobiti

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, sveukupni konsolidirani neto prihod u prvom tromjesečju 2020. smanjio se za 40 milijuna kuna, to jest za 2,2%. Smanjeni prihod rezultat je manje realizacije prihoda iz područja fiksnih telekomunikacija (47 milijuna kuna, tj. 5,7%), mobilnih telekomunikacija (28 milijuna kuna, tj. 3,5%) te ostalih prihoda (3 milijuna kuna, tj. 92,2%), što je djelomično nadoknađeno rastom prihoda iz sistemskih rješenja (38 milijuna kuna, tj. 26,6%).

U prvom tromjesečju 2020. EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova smanjila se za 53 milijuna kuna, to jest za 7,9% zbog rezultata HT Grupe u Hrvatskoj (55 milijuna kuna, tj. 8,8%), dok je Crnogorski Telekom zabilježio porast (2 milijuna kuna, tj. 4,3%). Ne računajući jednokratni učinak transakcije vezano za EVOtv u prvom tromjesečju 2019. godine, EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova povećala se za 1%. Marža EBITDA-e nakon najmova bila je na razini od 35,7%.

Konačan efekt u računu dobiti i gubitka je smanjenje neto dobiti nakon manjinskih udjela za 41 milijun, tj. za 21,7%. Sveukupna kapitalna ulaganja iznosila su pritom 413 milijuna kuna, što je rast od 7% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Izazovi koronakrize

Nakon stabilnog tromjesečja, Hrvatski Telekom predviđa određene izazove vezane uz COVID-19 pandemiju. Oni su rezultat suspenzije usluga za poduzeća koja su prestala s radom, smanjenja uplata prepaid bonova zbog manje mobilnosti korisnika, kašnjenja s plaćanjima i otpisa za poduzeća koja su se našla u problemima te pada prihoda zbog bitno smanjenog broja turističkih dolazaka.

S obzirom na trenutnu veliku razinu nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće s pouzdanom točnošću predvidjeti financijske izglede, kažu iz HT-a, te stoga objavljuju kako stavljaju sve dosadašnje projekcije za 2020. godinu u razmatranje.

Povećan telefonski i podatkovni promet

Kraj prvog tromjesečja 2020. godine obilježila je pandemija virusa COVID-19. Novi uvjeti poslovanja, rad od kuće, povećani zahtjevi vezani za povezanost, potpora nacionalnom školskom online programu, uz dodatne podatkovne i govorne pogodnosti koje je Hrvatski Telekom omogućio svojim korisnicima, uzrokovali su snažan porast prometa u fiksnoj i mobilnoj mreži.

U odnosu na veljaču u ožujku je došlo do 25% povećanja mobilnog podatkovnog prometa te 32% povećanja mobilnog govornog prometa. Istodobno u fiksnoj mreži, došlo je do 35% povećanja internetskog prometa i 45% povećanja minuta govornog prometa.

Otkazivanje Glavne skupštine

Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a s ciljem sprječavanja širenja virusa COVID-19, dana 8. travnja 2020. Uprava Hrvatskog Telekoma donijela je odluku o otkazivanju Glavne skupštine Društva zakazane za dan 29. travnja 2020. Glavna skupštine sazvat će se čim to uvjeti budu dopuštali, poštujući pritom mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.