Huawei očekuje do 26% lošiju prodaju telefona u 2020.

Huawei ove godine očekuje znatniji pad prodaje pametnih telefona, za čak 20% u odnosu na prošlu godinu kada su unatoč američkim sankcijama prodali 240 milijuna telefona

Stjepan Bilić utorak, 10. ožujka 2020. u 14:30

Početkom svibnja 2019. godine Huawei je uspio postati drugi proizvođač pametnih telefona na svijetu, izguravši tako američki Apple na treće mjesto. Posljedično ili ne, kojih tjedan dana kasnije stigle su i američke sankcije koje isprava nisu uzrokovale veće probleme Huaweiju, no ove godine bi mogle.

Naime, unatoč nametnutim sankcijama Huawei je 2019. godine uspio prodati 240 milijuna pametnih telefona, što flagshipa, što telefona iz srednjeg i nižeg razreda. Iako je broj prodanih telefona bio manji od očekivanih 270 milijuna, rast prodaje u odnosu na 2018. godinu je ipak bio ostvaren. Podsjetimo, Huawei je 2018. godine isporučio tada rekordnih 200 milijuna telefona.

Povećanje prodaje tijekom 2019. Huawei može zahvaliti tome što su sankcije stigle nakon predstavljanja serije P30 pa se iste na nju nisu odnosile. To je ujedno i zadnja serija Huaweijevih flagshipa koja je stigla s Google GMS servisima. Svi telefoni koji su predstavljeni nakon 16. svibnja 2019. nemaju GMS, već HMS servise koji se tek trebaju dokazati kao dostojna alternativa Googleu. Huawei na tome radi punom parom pa čak i developerima nudi razdoblje od 12 mjeseci tijekom kojeg im neće uzimati udio od zarade od prodaje aplikacija preko vlastite trgovine aplikacijama AppGallery. Štoviše, po isteku prvih 12 mjeseci, Huawei se obvezuje na dodatnih 12 mjeseci tijekom kojih će uzimati manji udio u zaradi, nego što bi inače, o čemu smo više pisali ovdje.

Zatim, tu je i domaće, kinesko tržište, na koje američke sankcije nisu utjecale, jer telefoni za kinesko tržište ionako nemaju GMS servise, pa tko je u Kini htio kupiti Huaweijev telefon taj ga je i kupio. Isti scenarij će biti i sa serijom P40 koja bi trebala stići krajem ovog mjeseca.

No vratimo se na prognoze o lošijoj prodaji telefona u 2020. godini. Huawei procjenjuje kako bi ove godine prodaja telefona mogla zbog američkih sankcija pasti između 20% i 26%. To bi značilo kako će umjesto prošlogodišnjih 240 milijuna primjeraka Huawei ove godine isporučiti između 190 i 200 milijuna telefona čime će vratiti na razinu iz 2018. godine.

Od svega toga mogao bi profitirati Apple koji bi unatoč sve brojnijem zatvaranju tvornica u Kini zbog koronavirusa mogao ponovno postati drugi proizvođač mobitela na svijetu. Hoće li, vidjet ćemo…