Poskupjela je pretplata na Spotify Premium

Početak tjedna donio je lošu vijest pretplatnicima popularnog glazbenog streaming servisa. U Hrvatskoj će sada, umjesto 5,99 eura, osnovni paket koštati 6,49 eura mjesečno

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 19:05

Spotify je jedan od najpopularnijih glazbenih streaming servisa u svijetu i u nas, a s cijenom od 5,99 eura mjesečno bio je i među jeftinijima. No, ta je cijena, pod pritiskom svih ostalih inflatornih događanja, od ovoga tjedna nešto viša. "Otkako smo lansirali svoj servis 2008. godine tržišni su se uvjeti promijenili", poručili su iz kompanije i najavili da će postojeće pretplatnike o poskupljenu obavijestiti e-mailom već danas. Potez je to, podsjetimo, koji je njihov izvršni direktor bio najavio krajem travnja.

Nove cijene za sve korisnike

Spotify Premium će u Hrvatskoj od sada, kako za postojeće tako i za nove korisnike, imati nove cijene mjesečnih paketa pretplate:

  • Individualna pretplata za 1 korisnika koštat će 6,49 eura na mjesec (do sada je koštala 5,99 eura).
  • Pretplata Duo, za 2 korisnika, koštat će 8,99 eura mjesečno (do sada je to bilo 7,99 eura).
  • Obiteljski paket, koji podržava do 6 korisnika "pod jednim krovom" iznosit će 10,99 eura mjesečno (do sada je koštao 9,99 eura).

Spotify inače trenutačno bilježi preko 515 milijuna mjesečno aktivnih korisnika te više od 210 milijuna pretplatnika, uz rast broja oni koji njihove usluge plaćaju od 15% na godišnjoj razini. Besplatna opcija ostat će dostupna i dalje, podržana reklamama i uz okljaštrene mogućnosti. Ovo poskupljenje "omogućit će kompaniji nastaviti isporučivati vrijednost svojim slušateljima i umjetnicima", poruka je iz Spotifya. Ovaj servis je u Hrvatskoj dostupan tek nešto više od tri godine.