Transfer nogometaša prvi puta plaćen bitcoinom

Španjolski nogometaš David Barral potpisao je prošloga tjedna ugovor s niželigaškim klubom DUX Internacional de Madrid, koji je iznos transfera za njega platio popularnom kriptovalutom

Sandro Vrbanus srijeda, 20. siječnja 2021. u 13:41

Ulazak bitcoina kao sredstva plaćanja u svakodnevnu upotrebu možda je još daleko, ali pojedine se bitne transakcije u svijetu (ali i u nas) već obavljaju ovom kriptovalutom, kao da je riječ o fiat novcu. Posljednja od takvih obavljena je prošloga tjedna kada je španjolski nogometni klub iz treće lige, DUX Internacional de Madrid, bitcoinom platio transfer 37-godišnjeg nogometaša Davida Barrala, bivšeg člana madridskog Reala i Levantea, među ostalim.

Do ove je transakcije došlo jer je spomenuti nogometni klub dio eSport organizacije DUX Gaming, čiji su vlasnici dvojica nogometaša (Borja Iglesias i Thibaut Courtois, za one koji žele znati više). Jedan od sponzora kluba je i Criptan, španjolska platforma za trgovinu kriptovaluta, pa je logično zaključiti da su na ovaj način željeli popularizirati usluge svojeg sponzora.

Kako bilo, riječ je o prvom povijesnom profesionalnom ugovoru nogometaša koji je plaćen bitcoinom. Iako iznos nije objavljen, u medijima se špekulira o protuvrijednosti od 100.000 eura, odnosno 3,3 bitcoina.

Bitcoinom se proteklih tjedana trgovalo na povijesno visokim razinama cijene. One su nakratko prelazile i 41.000 američkih dolara, da bi se potom stabilizirale na oko 35.000 dolara.