Uskoro stižu dozvole za poslovanje američkih tvrtki s kineskim

Nakon pola godine loših trgovinsko-političkih odnosa između SAD-a i Kine, sretan kraj za obje strane čini se blizu - stižu dozvole za poslovanje američkih tvrtki s kineskim

Stjepan Bilić ponedjeljak, 4. studenog 2019. u 17:30

Sada već dobrih pola godine traje trgovinski rat između SAD-a i Kine. Posjetimo, započeli su ga Amerikanci u svibnju 2019. godine kada su odlučili uskratiti kineskim tvrtkama pristup američkim tehnologijama. Navodni razlog je bio strah o mogućeg špijuniranja, za kojeg se na kraju ispostavilo da je bio samo izlika kako bi si Amerikanci osigurali bolju poziciju u pregovorima o nastavku američko-kinesko poslovnih odnosa.

Naime, nakon što se većina američkih tvrtki pobunila protiv donesene uredbe kojom im je zabranjeno poslovanje s kineskim tvrtkama, američka Vlada je brže bolje u dva navrata izglasala odgodu u trajanju od 90 dana te najavila izdavanje posebnih dozvola koje bi američkim tvrtkama omogućile nastavak suradnje s kineskim. Odmah su se i ogradili, da zahtjev za dozvolom ne znači i da će ista svima biti dodijeljena te da će dozvola pokrivati samo široko dostupne komponente koje ne predstavljaju ugrozu po nacionalnu sigurnost i slično.

Iako su ovim zabranama pogođene sve kineske tvrtke kod nas se najviše pisalo o Huaweiju iz razloga što je dosta prisutan i na našem tržištu, pa su se njegovi problemi aplicirali i na kupce iz Hrvatske. Podsjetimo, Huawei je zbog američkih sankcija ostao bez podrške za Google servise i aplikacije na novim uređajima. To se najbolje moglo vidjeti s novom Mate 30 serijom koja unatoč moćnom hardveru kupcima sa Zapada nije previše zanimljiva zbog nedostatka softverske podrške za mnogima neophodne Google servise (GMS).

Da se polako odnosi između Amerikanaca i Kineza normaliziraju dalo se naslutiti iz nedavne Huaweijeve odluke da Mate 30 seriju ipak plasira na EU tržište. Tada se to činilo kao pucanj na slijepo, s nadom da će Europljanima Mate 30 biti zanimljiv i s AOSP inačicom Androida, ali čini se da su u Huaweiju znali nešto više – da Amerikanci uskoro konačno kreću s izdavanjem dozvola koje će omogućiti američkim tvrtkama suradnju s kineskim.

Kako javljaju iz američkog ministarstva trgovine – interes za posebnim dozvolama do sada je pokazalo 260 američkih tvrtki, što je prema njihovim riječima osjetno veći broj od očekivanog. U intervjuu za Bloomberg Wilbur Ross, ministar trgovine, potvrdio je kako će uskoro krenuti s izdavanjem dozvola, ali i naglasio kako ne trebaju sve tvrtke očekivati zeleno svjetlo. Najbitnija tvrtka koja bi trebala dobiti zeleno svjetlo jest Google, jer bez njega Huawei nema što tražiti na Zapadnim tržištima sa svojim pametnim uređajima koji se temelje na Androidu.

Iako nema točnog termina kada će početi s izdavanjem dozvola, to bi se moglo dogoditi do kraja ovog mjeseca kada bi trebala završiti prva faza američko-kineskih trgovinskih pregovora. Iz američkih medija može se doznati kako je Kina na kraju pristala na povećan uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, što je čini se bio i glavni razlog blokiranja kineskih tvrtki, a ne špijunaža i nacionalna sigurnost. Ako sve prođe po planu Huawei bi preko noći mogao nadograditi uređaje iz serije Mate 30 na punu inačicu Androida.