Virgin Galactic uz nove investicije planira izlazak na burzu

Kompanija koja bi uskoro trebala započeti sa svemirskim turističkim letovima postat će i prva svemirska kompanija čije su dionice dostupne na burzi

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2019. u 16:13

Britanski milijarder Sir Richard Branson u Virgin Galactic ulaže već godinama s ciljem da postanu prva agencija za svemirski turizam u svijetu. Do sada je u ovaj projekt sam Branson u proteklih 14 godina uložio gotovo milijardu dolara, a uspio je i "na neviđeno" prodati oko 600 karata za svemirska putovanja zainteresiranim budućim turistima. Kako se bliži početak komercijalnih svemirskih letova, kompaniji treba dodatan izvor kapitala, pa je odlučeno kako će dionice ponuditi javno, na burzi.

Taj će proces biti obavljen kroz ostvarivanje partnerstva s kompanijom Social Capital Hedosophia (SCH), koja će u Virgin Galactic uložiti 800 milijuna dolara, preuzeti 49% vlasničkog udjela, da bi potom takva zajednička kompanija izlistala svoje dionice na njujorškoj burzi prije kraja ove godine.

Virgin Galacticovo vodstvo neće se mijenjati, Branson će i dalje ostati njegov prvi čovjek, a i misija ostaje ista – svemirskom letjelicom SpaceShipTwo prevoziti turiste na rub svemira, do visine od oko 100 kilometara, u 10-ak minuta dugom letu koji će koštati 200 do 250 tisuća dolara po osobi. Prvi komercijalni turistički let ove vrste trebao bi biti obavljen početkom sljedeće godine, nakon što su proteklih mjeseci obavljeni uspješni testni letovi.

Branson tvrdi kako je već sada potražnja za svemirskim letovima ogromna, a kako će kompanija napredovati i snižavati cijene, smatra da će potencijalnih putnika biti sve više. Već 2021. postat će profitabilni, a 2023. godine Virgin Galactic će imati prihode od oko 600 milijuna dolara uz profitnu marginu od oko 50% - procijenio je Chamath Palihapitiya, vlasnik SCH i budući suvlasnik svemirske kompanije.