12-godišnjak zaradio malo bogatstvo na NFT-ima

Dječak iz Londona voli programiranje i zanima ga tehnologija, a kada je čuo za NFT-ove odlučio je izraditi svoju kolekciju. Ubrzo ju je i rasprodao i zaradio oko milijun i pol kuna u kriptovalutama

Sandro Vrbanus petak, 27. kolovoza 2021. u 12:02

Ako ste mislili da na NFT-ima mogu zaraditi samo umjetnici i slavne osobe, ova priča uvjerit će vas u suprotno. Najnoviji hit iz kriptosvijeta, nezamjenjive tokene zapisane ne blockchainu, 12-godišnji dječak iz Londona iskoristio je kako bi si osigurao prilično obilan izvor prihoda. Benyamin Ahmed je, naime, klinac koji je već s 5 godina od oca počeo učiti razne digitalne vještine, poput programiranja i web dizajna, no u posljednje vrijeme zainteresirao se za priču oko NFT-a.

Čudni, ali i skupi kitovi

Smislio je tako da će tijekom školskih praznika pokušati i sam izraditi kolekciju NFT-a i ponuditi ih na prodaju. Bacio se na posao i počeo crtati malene pikselizirane ilustracije inspirirane njegovom omiljenom razbibrigom, Minecraftom. Ova se kolekcija od 40 slika nije odmah prodala, no Benyamin nije odustao. Drugi projekt bio mu je značajno veći – izradio je ilustracije kitova koje je nazvao Weird Whales, njih čak 3.350, svaki s jedinstvenim karakteristikama.

Tokenizirane slike iz kolekcije Weird Whales
Tokenizirane slike iz kolekcije Weird Whales

U izradu NFT-a na blockchainu je uložio oko 300 dolara te pustio svoje "čudne kitove" u prodaju. Oni su se rasprodali gotovo preko noći, što je mladome Britancu donijelo ukupno 120 ethera. Trenutačno oni vrijede oko 1,5 milijuna kuna, no 12-godišnji kriptobogataš kaže da ih ne misli unovčiti.

"Možda je ovo dokaz da u budućnosti nećete trebati bankovni račun, već će vam biti dovoljno imati ether adresu i digitalni wallet za kriptovalute", poručio je Ahmed, i najavio kako već radi na sljedećoj kolekciji NFT ilustracija. One će, kaže, biti tematski vezane uz superjunake, dok budućnost kitova vidi u obliku kakve videoigre u kojoj bi oni bili protagonisti.