12-godišnjak zaradio malo bogatstvo na NFT-ima

Dječak iz Londona voli programiranje i zanima ga tehnologija, a kada je čuo za NFT-ove odlučio je izraditi svoju kolekciju. Ubrzo ju je i rasprodao i zaradio oko milijun i pol kuna u kriptovalutama

Sandro Vrbanus petak, 27. kolovoza 2021. u 12:02

Ako ste mislili da na NFT-ima mogu zaraditi samo umjetnici i slavne osobe, ova priča uvjerit će vas u suprotno. Najnoviji hit iz kriptosvijeta, nezamjenjive tokene zapisane ne blockchainu, 12-godišnji dječak iz Londona iskoristio je kako bi si osigurao prilično obilan izvor prihoda. Benyamin Ahmed je, naime, klinac koji je već s 5 godina od oca počeo učiti razne digitalne vještine, poput programiranja i web dizajna, no u posljednje vrijeme zainteresirao se za priču oko NFT-a.

Čudni, ali i skupi kitovi

Smislio je tako da će tijekom školskih praznika pokušati i sam izraditi kolekciju NFT-a i ponuditi ih na prodaju. Bacio se na posao i počeo crtati malene pikselizirane ilustracije inspirirane njegovom omiljenom razbibrigom, Minecraftom. Ova se kolekcija od 40 slika nije odmah prodala, no Benyamin nije odustao. Drugi projekt bio mu je značajno veći – izradio je ilustracije kitova koje je nazvao Weird Whales, njih čak 3.350, svaki s jedinstvenim karakteristikama.

Tokenizirane slike iz kolekcije Weird Whales
Tokenizirane slike iz kolekcije Weird Whales

U izradu NFT-a na blockchainu je uložio oko 300 dolara te pustio svoje "čudne kitove" u prodaju. Oni su se rasprodali gotovo preko noći, što je mladome Britancu donijelo ukupno 120 ethera. Trenutačno oni vrijede oko 1,5 milijuna kuna, no 12-godišnji kriptobogataš kaže da ih ne misli unovčiti.

"Možda je ovo dokaz da u budućnosti nećete trebati bankovni račun, već će vam biti dovoljno imati ether adresu i digitalni wallet za kriptovalute", poručio je Ahmed, i najavio kako već radi na sljedećoj kolekciji NFT ilustracija. One će, kaže, biti tematski vezane uz superjunake, dok budućnost kitova vidi u obliku kakve videoigre u kojoj bi oni bili protagonisti.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi