'Disaster girl' meme prodan kao NFT za gotovo 490.000 dolara

Ikonična je fotografija nastala 2005. godine, nakon što se tada četverogodišnja Roth, osmjehnula svom ocu dok je gledala gašenje požara jedne kuće u naselju u Sjevernoj Karolini

Matej Markovinović petak, 30. travnja 2021. u 20:46

Zoë Roth, poznatija kao „Disaster Girl“, prodala je originalnu kopiju memea kao NFT za 180 Etheruma, odnosno gotovo 490.000 dolara, prenosi The New York Times.

Naime, obitelj Roth je već duže vrijeme tražila način da zaradi novac od globalno poznate fotografije, sve do nedavno, kada je predloženo da se originalna fotografija proda kao NFT. Tada su Rothovi odlučili potražiti pomoć od poznatih lica memova poput „Overly Attached Girlfriend“ Laine Morris i „Bad Luck Brian“ Kylea Cravena.

Nakon nekog vremena, unajmili su menadžera i odvjetnika te su postavili originalnu kopiju memea 16. travnja na 24-satnu aukciju, koju je osvojio 3F Music, glazbeni studio sa sjedištem u Dubaiju koji posjeduje još nekoliko skupocjenih NFT-ova.

Screenshot. Izvor: foundation.app
Screenshot. Izvor: foundation.app

„Naš je menadžerski tim uvijek u suradnji s iskusnim savjetnicima za umjetnost koji vjeruju da moramo rasti s tehnološkim pokretima koji će nam pomoći, ne samo da promoviramo svoje poslovanje, već i da podržavamo umjetnike i tržište umjetnina“, objašnjava 3F Music za The New York Times, nakon kupnje meta NFT kolumne za 560.000 dolara.  

The New York Times x NFT screenshot. Izvor: foundation.app
The New York Times x NFT screenshot. Izvor: foundation.app

Roth navodi da će zarađeni novac iskoristiti za otplatu studentskih dugova i doniranje u dobrotvorne svrhe, a kao što je slučaj s mnogim NFT prodajama, zadržat će i autorska prava na sliku te će tako, od svake buduće prodaje, dobiti 10 posto.

Prodavanje nezamjenjivih tokena, odnosno NFT-a, postaje sve popularnije, pa se tako zvijezde poput Emily Ratajkowski također „bacaju“ u te vode. Osim toga, valja spomenuti i ostale meme zvijezde koje su uspjele prodati svoje NFT-ove, pa je tako primjerice, Chriss Torres, kreator Nyan Cata, prodao NFT poznate pikselaste mačke za skoro 600.000 dolara.

Kako prenosi The Verge, Torres je nakon prodaje odlučio napraviti događaj „Memeconomy“ koji bi bio jednotjedna serija aukcija na kojima će se klasični memovi prodavati u obliku NFT-a, pa je tako pomogao mnogim vlasnicima memeova da zarade od svoje internetske slave.