Kupac NFT-a prvog tvita sada ga ne može prodati

O tome koliko je riskantno ulaganje u "kolekcionarske" primjerke NFT-a govori slučaj Malezijca koji je za nezamjenjivi token vezan uz prvi tvit u povijesti dao 2,9 milijuna dolara – a sada ne zna što bi s njime

Sandro Vrbanus petak, 15. travnja 2022. u 09:02

Prije nešto više od godine dana suosnivač Twittera Jack Dorsey bio je ponudio prvu objavu s ove društvene mreže na prodaju, vezanu uz nezamjenjivi digitalni token, NFT. Tvit kojim je Twitter lansiran smatra se povijesnim, u njemu je spomenuto i izvorno ime mreže "twttr", a kao takav trebao bi biti vrijedan kolekcionarima digitalnih tokena. Tako je pretpostavio Dorsey i ponudio svoj tvit na prodaju, i pokazalo se da je to bio mudar potez – prodajom je dobio 2,9 milijuna dolara, koje je proslijedio u humanitarne svrhe.

I dok je prodaja tako znakovitog NFT-a bila pametan potez, čini se kako njegova kupnja to – baš i nije. Kupac Dorseyevog tokena bio je malezijski poduzetnik Sina Estavi, koji je svoju kupnju predstavljao kao investiciju. Najavljivao je da će NFT prvog tvita u budućnosti biti daleko vrjedniji, govorio je kako "za NFT-e još nitko nije čuo, a oni su kao Mona Lisa digitalne umjetnosti", a tvrdio je i kako ima ponudu za prodaju ovog tokena u visini od čak 10 milijuna dolara – čime bi si više nego trostruko vratio uloženo.

Tko visoko leti…

No, godinu dana kasnije, stvarnost ga je demantirala. Estavi je odlučio prodati NFT prvog tvita u povijesti putem platforme OpenSea, i najavio je da će 50% konačne prodajne cijene donirati u humanitarne svrhe. Ambiciozno je procijenio kako će se NFT tako skupo prodati, da će tih 50% iznositi više od 25 milijuna dolara. Pogađate – plan mu se za sada nije ostvario, a nije niti blizu toga.

Estavi je na dražbi, koja je i dalje aktivna, dobio najvišu ponudu u visini od tek 2,2 ETH, odnosno nešto više od 6.800 dolara. To je tek 0,24% iznosa koji je lani bio platio za ovaj NFT. Za BBC je izjavio kako ga na kraju neće prodati "ako ne dobije vrlo visoku ponudu". Ciljani iznos nije otkrio, ali za vjerovati je da je on nešto viši od ovoga što mu se sada nudi.

Da mu ambicije ne nedostaje, potvrdio je i izjavom kako "neće prodati NFT baš bilo kome", tj. da ga tek "osoba poput Elona Muska zaslužuje imati". "Mislim da je vrijednost ovog NFT-a značajno viša nego što itko misli, i tko god da ga želi kupiti mora biti vrijedan toga", zaključuje Estavi.