Kolekcionarski NFT prodan za pola milijarde dolara u sumnjivoj transakciji

Pikselizirana sličica iz NFT kolekcije CryptoPunk promijenila je vlasnika za rekordan iznos kriptovalute, da bi nedugo zatim sva financijska sredstva bila vraćena kupcu. Pranje novca ili privlačenje pozornosti?

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. listopada 2021. u 13:14

Već smo pisali o manijakalnom trošenju novca na NFT sličice koje su postale novi oblik digitalne umjetnosti za bogate kolekcionare, ali i o pranju novca kroz "skupljanje" digitalne imovine koja, ruku na srce, ne vrijedi ništa. Kao potvrda svega ranije napisanoga o NFT-ima i njihovoj ulozi u mogućim sumnjivim ili ilegalnim rabotama, stiže i vijest o prodaji jednog NFT-a za rekordnih i nevjerojatnih – pola milijarde američkih dolara.

Najskuplja "umjetnina" ikad

Detalji transakcije otkrivaju kako je NFT broj 9998 iz kolekcije CryptoPunk (vidljiv na naslovnoj ilustraciji) promijenio svoju lokaciju, tj. prešao iz jednog walleta u drugi, dok je u suprotnom smjeru otišlo 124.457,07 ETH odnosno 532.414.877,01 američkih dolara. Podrobnija analiza transakcija na blockchainu pokazala je da je wallet kupca vrlo vjerojatno bio u vlasništvu prodavatelja, tj. da je netko u nizu transakcija kupio ovaj NFT – sam od sebe.

Kupac je, naime, prvo posudio spomenutih više od 124 ethera s više strana. Potom je platio taj iznos za kupnju NFT-a, da bi prodavatelj potom primio navedeni iznos – i u potpunosti ga vratio kupcu. Kupac je potom vratio pozajmice svojim vjerovnicima. Cijeli proces njegove je autore koštao tek oko 800 dolara u transakcijskim troškovima, a obavili su kupoprodaju koja je rekordna, financijski najveća transakcija u povijesti umjetnosti. Naravno, kada bi bila autentična.

Pranje novca u javnosti?

Činjenica da je tolika količina kriptovaluta tako brzo promijenila više ruku, i na takav način, daje naslutiti da iza svega stoji neki drugi motiv, odnosno da ovo nije tipična kupovina digitalnih tokena u kolekcionarske svrhe. Kao što su mnogi već ranije isticali, kupnja "umjetnina" od samoga sebe poznata je metoda pranja novca, tj. zametanja tragova financijskim sredstvima.

Druga je mogućnost da je netko ovo izveo samo kako bi umjetno napuhao vrijednost svojem NFT-u i pokušao na njemu kasnije zaraditi. Isto tako, moguće je da je riječ tek o privlačenju publiciteta. Ako je tako, pozornost javnosti ovaj je događaj uspješno privukao. Privuče li pozornost neke porezne uprave u svijetu, vjerojatno ćemo i to na vrijeme doznati.