NFT-i koji su bili izrađeni na mjenjačnici FTX sada su propali

Propast velike kriptomjenjačnice za sobom je povukla i mnoge vezane osobe, sredstva ulagača, ali je razotkrila i određene slabosti tržišta, ali i samog pojma nezamjenjivih tokena, NFT-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. prosinca 2022. u 17:21

Nezamjenjivi tokeni zapisani na blockchainu, NFT-i, vrlo su se naglo pojavili u javnom prostoru, strelovito dobili na popularnosti, "okrenuli" milijarde dolara, a potom su jednako tako brzo i – propali. Ne tvrdimo da je cijela industrija NFT-a propala niti da neke njihove primjene i dalje nisu korisne, ali je činjenica da ono što je generiralo najviše prometa više to ne čini. Tu mislimo primarno na kupoprodaju "kolekcionarskih" sličica, poput pikseliziranih majmuna ili sličnih besmislica za koje su mnogi plaćali tisuće dolara, da bi oni danas vrijedili gotovo pa ništa.

Osim što je potražnja za NFT-ima pala za više od 90% od početka ove godine, a njihove vrijednosti se strmoglavile, svemu tome je svoj doprinos dao i velik pad vrijednosti kriptovaluta ove godine. Budući da se vrijednost NFT-a obično izražava u ethereumu, solani i drugim tokenima, i to im je dodatno smanjilo cijene, odnosno mnoge učinilo gotovo pa bezvrijednima. Potom se na sve nadovezao i pad FTX-a, druge najveće kriptomjenjačnice na svijetu.

Umjesto sličice – link na bankrot

NFT-i nisu sami po sebi umjetnička djela ili kolekcionarski predmeti. Oni su zamišljeni kao dokaz vlasništva, nezamjenjiv i neotuđiv jedinstveni zapis na blockchainu, koji bi trebao imatelju potvrditi da je on stvari vlasnik nečega. U medijski eksponiranim slučajevima to "nešto" bila je kakva digitalna umjetnina ili crtež, a NFT je na predmet vlasništva bio vezan tek običnim URL-om. Taj URL je zapisan na blockchainu, a vodi do servera na kojem je izvorno djelo smješteno.

Sad već možda nagađate što se dogodilo s određenim NFT-ima vezanima s mjenjačnicom FTX. Bankman-Friedova je tvrtka, naime, NFT-ove izrađene kod njih, URL-ovima usmjeravala na zapise na svojim serverima. Nakon bankrota kompanije, njihovi serveri su preusmjereni na stranice o procesu bankrota, gdje klijenti mogu više doznati o posljedicama tog događaja. S preusmjeravanjem domene preusmjereni su i linkovi na NFT-e, pa su tako vlasnici nekih od nezamjenjivih tokena došli u situaciju da umjesto svojih .jpegova ili .gifova vide – prazno polje.

Screenshot s NFT tržnice magiceden.io i prazan prostor gdje je nekada stanovao digitalni crtež vezan uz NFT
Screenshot s NFT tržnice magiceden.io i prazan prostor gdje je nekada stanovao digitalni crtež vezan uz NFT

Ovaj slučaj ne vrijedi za sve NFT-e, niti su svi oni u opasnosti od nestanka ako im propadne tvrtka koja drži servere. Naime, filozofija i principi koji pokreću Web3 trebali bi osigurati da pohrana svega, pa tako i sličica iz NFT-a, bude decentralizirana i u oblaku, bez opasnosti od ovakvog scenarija. Web2 API koji je koristio FTX i slučaj nestanka "digitalne umjetnosti" pobornicima nove tehnologije pokazali su kako je prelazak na Web3 standarde dobra odluka. Svima ostalima to je samo još jedan dokaz besmisla cijele pomame oko NFT-a, ali i kriptovaluta u cjelini.