E-Pad, još jedan E-Ink Android tablet

U tijeku je crowdfunding kampanja kojom Eewriter pokušava prikupiti novčana sredstva za E-Pad – Androidni E-Ink tablet koji se od konkurencije izdvaja sa snažnijim hardverom i podrškom za 4G mreže

Stjepan Bilić četvrtak, 28. ožujka 2019. u 06:00

Eewrite koji se predstavlja kao profesionalni tim koji je fokusiran na prijenosna računala, tablete i digitalne notepade pokrenuo je crowdfunding kampanju kojom nastoji prikupiti novčana sredstva za izradu Android tableta s E-Ink zaslonom.

Ovakav tip uređaja nije ništa novo, o sličnima smo već ranije pisali na našim stranicama, no E-PAD ipak ima nešto više za ponuditi u odnosu na konkurenciju. Primjerice, osjetno snažniji hardver koji će surfanje Internetom, rad s elektroničkom poštom, pisanje, skiciranje i slične radnje učini još jednostavnijim i bržim.

Eewriteov E-PAD temelji se na procesoru Helio X20 s deset jezgri dok primjerice konkurentski modeli inkBOOK Infinity te Onyx Boox Note i Onyx Boox 2 imaju procesore sa jednom, ili maksimalno četiri jezgre. Nadalje, E-PAD imat će 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije te podršku za microSD kartice kako bi se početni podatkovni prostor prema potrebi mogao i naknadno proširiti.

Osim što će imati podršku za Wi-Fi i Bluetooth tehnologije E-Pad će podržavati i 4G LTE mreže. Zaslon je 10,3“, razlučivosti 1.872 x 1.4040 točaka i gustoće prikaza 227 ppi. Kapacitet baterije je 4.100 mAh što je prema navodima budućeg proizvođača dovoljno za tjedan dana korištenja ili do četiri tjedna u stanju pripravnosti.

Kako bi bilo moguće skiciranje i pisanje rukom uz E-Pad bit će moguće koristiti i digitalnu olovku (Wacom) koja za rad ne treba bateriju jer se temelji na EMR tehnologiji. Olovka podržava do 4096 razina pritiska. E-PAD će podržavati Google Play te veliki broj formata - pdf, djvu, epub, mobi, doc, docm, docx, azw, azw3, fb2, fbz, html, odt, prc, rtf, sxw, trc, txt, chm, jpg, png, bmp, tiff, cbr, cbz, mp3 te wav.

Dimenzije uređaja su 249,5 x 177,8 x 6,8 milimetara, a masa 392 grama. Digitalna olovka teži oko 7 grama, a zaštitno kućište (kožno) oko 172 grama. U uspjeh kampanje ne treba sumnjati jer su sva potreba sredstva, pa i više od toga već prikupljena. Od traženih 10.000 USD Eewrite je prikupio čak 148,377 USD, a do kraja kampanje je ostalo još 28 dana. Kažu kako im je za početnih 10.000 USD trebalo samo deset minuta.

Cijena po dolasku na tržište bit će 699 USD, a za vrijeme trajanja kampanje E-PAD se može nabaviti za 399 USD. Dodaci poput digitalne olovke i zaštitnog kućišta plaćaju se dodatno – 29 USD (olovka) i 15 USD (kućište).