Kako je Signal pokušao trolati Facebook, pa dobio "po nosu"

Mobilna aplikacija Signal profitirala je početkom ove godine kada je WhatsApp "otjerao" velik broj korisnika od sebe. U Facebooku su im sada vratili milo za drago

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. svibnja 2021. u 16:18

Mobilna aplikacija za sigurno i kriptirano dopisivanje Signal ističe se po tome što o korisnicima ne prikuplja nikakve podatke i jamči sigurnost komunikacija korištenjem neprobojne i open source enkripcije unutar vlastitog protokola. Iako je i prije bila popularna, kada je početkom ove godine WhatsApp najavio promjene pravila privatnosti i izazvao revolt korisnika, upravo je Signal bio jedan od onih koji su tu situaciju najbolje iskoristili – WhatsAppu je preoteo više milijuna korisnika.

Svoj su pohod protiv Facebooka pokušali nastaviti i ovih dana, pokretanjem oglašivačke kampanje na Instagramu (koji, znamo, kao i WhatsApp, pripada Facebooku). Ekipa Signala pokušala je zorno prikazati korisnicima kako se njihovi privatni podaci koriste za ciljano oglašavanje, i zašto im ponekad na društvenim mrežama iskaču oglasi toliko precizno targetirani da sami korisnici imaju osjećaj da ih Internet "predobro poznaje" ili čak i "prisluškuje".

Signalovci su došli na izvrsnu ideju – svojim će oglasima interaktivno mijenjati sadržaj ovisno o tome kome ih se prikazuje, i to tako da se korisniku doslovno napiše zašto ga se s tim oglasom "naciljalo".

Prekoračili su granicu

Drugim riječima, pred vama je tako trebao iskočiti oglas koji razotkriva tko ste, gdje ste, kakvo vam je bračno stanje, koje su vam preferencije u vidu glazbe ili zabave, što volite, što ne volite i slično. Nije potrebno napomenuti da se Facebookovim moderatorima ovakvo razotkrivanje algoritama za ciljano pozicioniranje oglasa nimalo nije dopalo, pa su reagirali prilično oštro (a možda se negdje netko sjetio i kako im je Signal "neprijatelj").

Neki od primjera visoko ciljanih oglasa kakve je Signal mislio platiti na Instagramu
Neki od primjera visoko ciljanih oglasa kakve je Signal mislio platiti na Instagramu

Kreiranje takvih oglasa Facebook nije dozvolio, a zbog pokušaja njihovog kreiranja Signalu su promptno ukinuli oglašivački račun na svojoj mreži. Iz Signala se pravdaju da su samo htjeli platiti reklamu koja bi iskoristila Facebookovu tehnologiju kako bi ljudima prikazali kako ona funkcionira i što sve Zuckerbergova kompanija o njima zna.

I još malo sablasno preciznih oglasa kakve u Signalovoj izvedbi nećete vidjeti
I još malo sablasno preciznih oglasa kakve u Signalovoj izvedbi nećete vidjeti

Pokušaj pretjerane transparentnosti Facebook je tako "nagradio" trajnim banom. Pokazali su mišiće i u korijenu srezali ideju da bi netko korisnike mogao upoznati s njihovim oglašivačkim algoritmima.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi