Jony Ive, nakon Applea, dizajnira za novog britanskog kralja

Najnoviji dizajnerski uradak kultnog Appleovog dizajnera prvih iPhonea, iMacova, iPada, iPoda i ostalih proizvoda je – službeni amblem za krunidbu kralja Charlesa III.

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. veljače 2023. u 09:04

Jonathan (Jony) Ive, proslavljeni britanski dizajner, radio je u Appleu i za Apple tri desetljeća, sve do srpnja prošle godine, kada su raskinuli i posljednji ugovor o suradnji. Ipak, Ive je nastavio raditi sa svojom kompanijom LoveFrom, pa je tako nedavno dizajnirao sklopivi crveni nos za britansku istoimenu humanitarnu akciju, a sa sličnim aktivnostima nastavlja i dalje.

Dizajn dostojan kralja

Dizajner koji je vodio oblikovanje prvog iPhonea, iPada, iMaca, iPoda i Apple Watcha, sada se iz dizajna proizvoda nakratko prebacio na grafički dizajn. Britanska kraljevska obitelj tako je objavila da su upravo Ivea angažirali za izradu službenog amblema za nadolazeću krunidbu kralja Charlesa III. Službeni amblem bit će korišten tijekom priprema i same proslave krunidbe novog kralja, a u opisu stoji kako je on posveta Charlesovoj ljubavi prema prirodi. Tako amblem prikazuje floru Ujedinjenog Kraljevstva uobličenu u izgled službene krune kraljevstva.

Engleska ruža, škotski čičak, velški narcis i sjevernoirska djetelina ključni su elementi dizajna stilizirane krune
Engleska ruža, škotski čičak, velški narcis i sjevernoirska djetelina ključni su elementi dizajna stilizirane krune

Buckinghamska palača službeno je odala priznanje Iveu za ovaj uradak, naglasivši da on slavi i simbolički predstavlja ulazak Monarhije u novu eru.

"Velika mi je čast moći doprinijeti ovoj značajnoj nacionalnoj prigodi, a naš je tim vrlo ponosan na ovaj rad. Dizajn je inspiriran ljubavlju kralja Charlesa prema planetu, prirodi te njegovom dubokom zabrinutošću za prirodni svijet. Amblem govori jezikom proljetnog optimizma", naglasio je Sir Jony Ive KBE, inače ponosni nositelj Reda Britanskog Carstva. Titulu Zapovjednika (CBE) nosi od 2006., a Viteza zapovjednika (KBE) od 2012. godine.

Službeni amblem krunidbe bit će prisutan na službenim materijalima, na samom događanju, pa i na suvenirima
Službeni amblem krunidbe bit će prisutan na službenim materijalima, na samom događanju, pa i na suvenirima