BFS 2019: Show može početi!

U prekrcanom Kinu Europa u Zagrebu otvoren je šesti po redu Bug Future Show s temom "A Different Humanity"

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. veljače 2019. u 10:45

Već šesti u nizu Bug Future Show tradicionalno se održava u zagrebačkom Kinu Europa. Ove godine primili smo rekordan broj prijava posjetitelja pa očekujemo da će velika i mala dvorana, te lobby kina i ove godine biti puni zanimljivih gostiju, rasprava, susreta, i općenito tehnološke vibre koja krasi ovaj show iz godine u godinu. Tijekom cijelog dana posjetitelji će moći uživati u zanimljivim keynote predavanjima, uzbudljivim panel-raspravama, a moći će osvojiti i mnogo bogatih nagrada.

Osim uživo u Kinu Europa u raspravama možete tijekom cijelog dana sudjelovati i putem Twittera, koristeći hashtag #bfs2019. Voditelj programa ponovno je pridruženi Bugovac Ivan Šarić.

Po običaju BFS je otvorio urednik Buga Miro Rosandić pozdravnim govorom i uvodnim videom u kojem je ove godine nakratko postao YouTuber i influencer (svakako lajkajte i subscribajte se!). Uvodno predavanje na ovogodišnjem showu održao je jedinstveni lik tech scene – digitalni Jezuit, Fr. Robert Ballecer koji je zbog ovog nastupa potegnuo čak iz SAD-a.

Naš digitalni padre govorio je o "kraju svijeta kakvog poznajemo". Tko o čemu, svećenik o sudnjem danu, pomislili biste, ali biste se prevarili… Predavanje se bavilo trendovima u svijetu tehnologije koji se već događaju i koje već danas možemo isprobati. Kao prvi trend oko kojeg se vrti cijela tehnološka scena današnjice izoliran je AI – umjetna inteligencija. Njezine primjene danas mogu se pronaći na svakom uglu, pa se marketingaši često "zaigraju" i pokušavaju ih ugurati u područja u kojima AI nije zapravo potreban. Mnoge se stvari mogu riješiti čistom automatizacijom, no "trend" je da se uz sve pokušava povezati AI, što u konačnici usporava inovacije na tom području.

Drugi trend govori o društvenim mrežama i njihovom neizbježnom "kraju". Prema mišljenju padrea, Twitter, Facebook i njima slični izgubili su kontrolu nad svojim platformama, lažnim profilima, vijestima, teorijama urote i ostalim lošim sadržajima koji se tamo nalaze. Kraj društvenih mreža označit će povratak na početak i uplitanje umjetne inteligencije u biranje sadržaja koji se na mreži prikazuje – na čemu ove platforme već rade.

Sljedeći trend kojem će doći kraj bit će Internet stvari. Trenutačno broj IoT uređaja raste velikom brzinom, jednako kao što raste i broj malicioznih botnet uređaja. Opasnost je u tome što se "dobri" ne mogu tako lako izolirati od "loših", niti ih se može zaštititi od napada. Stoga Ballecer smatra da će kaj povezane budućnosti koju danas svi predviđaju doći u obliku povratka "zidom okruženih vrtova", odnosno sigurnih oaza koje će biti povezane s Internetom, ali i mnogo bolje zaštićene od neovlaštenih upada.

I na kraju – nosivi uređaji povezani sa zdravljem. Iako ih danas možemo koristiti, nužno je pronaći im bolju i korisniju primjenu. Onu koja ide dalje samo od "zanimljivosti" tehnologije i koja može poboljšati živote mnogih. To je ono što se naziva "drugim valom" zdravstvene tehnologije i koja će označiti kraj nosivih pametnih uređaja kakve danas poznajemo. Amen.