BFS 2022: od Web3, NFT-a, blockchaina do metaverzuma

Unakrsni intervju na lanjskom je BFS-u bio najbolje ocijenjena točka, pa smo ga i ove godine odlučili upriličiti. "5G kavu" popili su Boris Drilo iz HT-a i Ante Mandić, osnivač tvrtke INSIG2

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. veljače 2022. u 13:09

Ante Mandić, legenda hrvatskog IT-ja i osnivač kompanije INSIG2 i Boris Drilo, CTIO Hrvatskog Telekoma bili su sudionici unakrsnog intervjua "Boris & Ante – 5G kava s legendom". Ante Mandić opisao je ukratko svoj put, od studija nuklearne fizike, preko osnivanja tvrtke IN2, izlaska iz nje i sadašnjeg vlasništva u nekoliko domaćih softverskih tvrtki.

Sugovornici su se dotaknuli tehnologija poput blockchaina, koje su propulzivne, ali danas su i enormni potrošač energije. Ako se na to nadogradi i Web3, pa čak i Facebookov nedavno najavljeni Metaverzum, utrošak električne energije će se dodatno povećati.

Hoće li Web3 donijeti revoluciju na Internet, i hoće li decentralizacijom weba danas vodeće internetske platforme izgubiti svoju poziciju? Mandić smatra da ta tehnologija puno obećava, ali da se internetski divovi neće tako lako odreći svoje uloge i prihoda. Ciklusi centralizacije i decentralizacije nisu ništa novoga, već će se s vremenom ponovno pronaći način kako da se i decentralizirani Web3 ponovno centralizira.

Ante i Boris, koji su već desetljećima u IT-u, dijele čuđenje velikog dijela svijeta o tome zašto i kao su NFT-i postali popularni, i zašto su neki za "certifikat vlasništva" spremni dati milijune dolara – pogotovo stoga što zapis na blockchainu ne uključuje samo umjetničko djelo ili imovinu koja se kupuje.

Osvrnuli su se i na poremećaje u opskrbi čipova, koju je, među ostalim, izazvala i ogromna potražnja novih tehnologija za čipovima u svim segmentima, od automobila, računala i slično.

Na pitanje gledatelja, Mandić je izjavio i da podržava izgradnju nuklearnih elektrana, koje bi mogle pomoći odgovoriti na sve veće potrebe za energijom. U istom smjeru, naglasio je Drilo, razmišlja i Bill Gates ulažući u ovu tehnologiju.