Boeing lansirao kapsulu Starliner na Međunarodnu svemirsku postaju

Uspješnim testiranjem nove svemirske kapsule NASA će, uz SpaceX, dobiti još jednu američku kompaniju koja će biti u stanju lansirati astronaute i terete u orbitu

Sandro Vrbanus petak, 20. svibnja 2022. u 15:51

Treća sreća za Boeingovu svemirsku kapsulu Starliner – ovoga petka raketom Atlas V lansirana je nova verzija ove kapsule bez posade, a po prvi puta sve je prošlo uspješno. Podsjetimo, Boeing u United Launch Alliance za NASA-u su razvili novu mogućnost slanja tereta i astronauta u orbitu, primarno prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali su pritom imali popriličnu količinu problema. Prvo lansiranje ove kapsule dogodilo se prije dvije i pol godine, u prosincu 2019., kada je kapsula napustila Zemlju, ali je potom ostala "zaglavljena" u krivoj orbiti, tj. nikada nije došla do ISS-a.

Iz trećeg pokušaja

Drugi pokušaj lansiranja trebao se dogoditi prošloga ljeta, ali je samo nekoliko sati prije T-0 cijeli proces otkazan. Otkriven je, naime, bio problem s nefunkcionalnim ventilima za gorivo, pa je kapsula Starliner vraćena na doradu. Nadogradnje su trajale sve do sada, kada je raketa Atlas V još jednom lansirala Boeingov Starliner, ovoga puta uspješno, prema ISS-u.

"Pokusni pilot" kapsule na prvom letu je lutka Rosie the Rocketeer
"Pokusni pilot" kapsule na prvom letu je lutka Rosie the Rocketeer

Pokusna misija Orbital Flight Test (OFT) 2 trebala bi dokazati spremnost Boeinga da u orbitu redovito lansira ovakve kapsule, čime bi NASA dobila novu opciju. Osim SpaceX-a, tako bi još jedna američka kompanija bila u stanju slati astronaute u svemir s američkog tla. Slično kao i putnička kapsula Dragon, Starliner će pristajanje na ISS odraditi autonomno, uz pomoć računalnog autopilota i umjetne inteligencije. Trebalo bi se to dogoditi u noći s petka na subotu.

Nakon što posada svemirske postaje iskrca sav teret koji je Starliner tamo dopremio, kapsula bi trebala ostati priključena na ISS četiri do pet dana. Potom će, u ovisnosti o vremenskim prilikama, biti otkačena i na siguran i kontroliran način deorbitirana te prizemljena na zapadu SAD-a, korištenjem retroraketa, padobrana i zračnih jastuka. Prođe li sve prema planu, Starliner bi u operativnu službu trebao biti pušten već do kraja godine, kada bi na ISS mogao otpremiti i svoje prve astronaute.