"Houston, trebamo vodoinstalatera!" drugi dio: toaleti na ISS-u ne rade kako treba

Međunarodna svemirska postaja našla se proteklih dana u neuobičajenoj situaciji – svi dostupni WC-i na njoj bili su izvan funkcije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u 06:00

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji ove je godine u veljači bilo manjih problema s WC-om. Tada je, tijekom nadogradnje "Univerzalnog sustava za upravljanje izmetom" došlo do neočekivanih problema kada je jedna hitra spojka popustila i veću količinu tekućine ispustila u prostor oko toaleta, učinivši jednu od jedinica za obavljanje nužde nakratko neupotrebljivom.

U međuvremenu su ti problemi bili riješeni i sve je funkcioniralo kako treba – sve do prije nekoliko dana. Doznalo se, naime, ovoga petka da niti jedan toalet od dva dostupna na Međunarodnoj svemirskoj postaji u tom trenutku nije bio u funkciji.

Američki javlja grešku, a ruski je pun

Na ISS-u postoje, naime, dva zahodska modula, jedan u ruskom a drugi u američkom dijelu postaje. Zapovjednik trenutačne posade Luca Parmitano izvijestio je kako WC u američkom dijelu konstantno javlja da nije u funkciji, dok je onaj u ruskom dijelu – pun do vrha i neupotrebljiv već duže vrijeme. Problemi s američkim modulom navodno su počeli prošle srijede. Kako ruski problem nije lako rješiv astronauti su se posvetili onome američkome i problematičnim senzorima koji su onemogućavali njegovu upotrebu.

U međuvremenu je iz kontrole misije poručeno posadi da, u slučaju nefunkcioniranja oba WC-a, moraju prijeći na korištenje pelena. Prema nekim informacijama astronautima je bilo dopušteno privremeno koristiti toalete postavljene unutar kapsula Sojuz koje su trenutačno spojene na ISS. Srećom, ubrzo su problemi s američkim WC-om riješeni, javio je ruski Sputnik, pa se situacija koja se tiče određenih primarnih fizioloških potreba posade vratila u normalu.

Ako vas zanima kako izgleda svemirski zahod ISS-a, a to niste nikada vidjeli, u nastavku donosimo kratku video reportažu i obilazak američkog WC-a iz 2015. godine.