Houston, trebamo vodoinstalatera! Na ISS-u procurio WC

Astronauti su prilikom nadogradnje "Univerzalnog sustava za upravljanje izmetom" imali neočekivanih problema

Sandro Vrbanus srijeda, 6. veljače 2019. u 13:25

Prilično "zemaljski" problemi muče ovih dana posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Prema službenim NASA-inim dnevničkim zapisima, posada ISS-a pristupila je 1. veljač nadogradnji svemirskog WC-a. Takozvani "Univerzalni sustav za upravljanje izmetom" (Universal Waste Management System) sada je nadograđen s novom verzijom koja uzima najbolje od dosadašnjih, a omogućava i nešto više privatnosti astronautima dok tamo "obavljaju posao".

No, nadogradnja nije prošla glatko. Za vrijeme zamjene starog sustava novim došlo je do popuštanja jedne hitre spojke na vodovodnoj cijevi, pa je u prostor WC-a iscurilo oko 9,5 litara tekućine. Kažu da je bila riječ o vodi. Članovi posade morali su prvo zaustaviti curenje, potom su vodu morali prikupiti ručnicima, da bi kasnije pokvarenu spojku zamijenili novom, ispravnom.

Iako je u Teoriji velikog praska radio na svemirskom WC-u, Howard Wolowitz nije odgovoran za najnoviji kvar
Iako je u Teoriji velikog praska radio na svemirskom WC-u, Howard Wolowitz nije odgovoran za najnoviji kvar

Ovo nije prvi puta da se svemirski WC pokvario. Prošla verzija zakazala je tijekom 2008. godine, a ubrzo je zamijenjena ovom koja je trenutačno u upotrebi. Ista je postavljena u američkom modulu Tranquility, ali su je izradili stručnjaci ruske kompanije RSC Energia. Koštala je oko 19 milijuna dolara.

Krpanje cijevi u toaletu Međunarodne svemirske postaje dogodilo se samo nekoliko mjeseci nakon što su astronauti prošle misije morali zakrpati misterioznu rupu u oplati putničke kapsule Soyuz, oko čega istraga još uvijek traje.