Izbjegnut sudar indijske i američke sonde u Mjesečevoj orbiti

Indijski Chandrayaan-2 Orbiter morao je pribjeći manevru izbjegavanja sudara kako bi se udaljio od potencijalno opasnog izravnog sudara s NASA-inim Lunar Reconnaissance Orbiterom

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. studenog 2021. u 07:05

Indijska svemirska agencija ISRO objavila je kako je njihova lunarna sonda Chandrayaan-2 Orbiter ovoga tjedna morala obaviti manevar izbjegavanja sudara. Naime, u orbiti ok Mjeseca put ovog orbitera ukrstio se s putanjom NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera. Predviđeni bliski susret trebao se dogoditi u subotu, 20. studenoga u 5:45 sati po univerzalnom koordiniranom vremenu (UTC), u blizini Mjesečevog sjevernog pola.

Dogovor o izbjegavanju

Analize koje su tjedan dana prije ovog bliskog susreta izrađivali stručnjaci indijske i američke svemirske agencije pokazivale su kako će udaljenost dvaju orbita (radijalna separacija) ovih orbitera biti manja od 100 metara, a da će se oni naći na manje od 3 kilometra jedan od drugoga. Agencije su postigle dogovor o tome da je nužno povećati ove razmake izvođenjem manevra izbjegavanja sudara. Isto tako dogovorom je utvrđeno da će indijski orbiter odraditi ovaj manevar, što se i dogodilo 18. studenoga u poslijepodnevnim satima.

Podaci o putanjama nakon obavljenog su manevra pokazali da se indijski Chandrayaan-2 i američki Lunar Reconnaissance Orbiter u doglednoj budućnosti više neće naći jedan drugome na putu. Obje ove sonde orbitiraju oko Mjeseca u polarnim orbitama, a one se sijeku – logično – u blizini polova.

ISRO: prikaz putanja dvaju orbitera
ISRO: prikaz putanja dvaju orbitera

Precizno praćenje orbite svih satelita uobičajeno je, kako u Zemljinoj, tako i u Mjesečevoj orbiti, a manevri izbjegavanja česta su pojava na Zemlji. Oko Mjeseca ipak kruži značajno manje objekata, pa su događaji poput ovotjednoga poprilično rijetki. Indijski ISRO objavio je kako im je ovo prvi puta da su se suočili s kritičnim upozorenjem o bliskom susretu kada je riječ o nekoj njihovoj misiji izvan Zemlje.

"Niti u jednom trenutku niti jedan od orbitera nije bio u opasnosti", poručili su iz NASA-inog Goddard Space Flight Centera, zaduženoga za Lunar Reconnaissance Orbiter.

Chandrayaan-2 lansiran je u srpnju 2019. godine, a iz Mjesečeve je orbite na površinu bio spustio i lander Vikram. NASA je svoj Lunar Reconnaissance Orbiter lansirala u lipnju 2009. godine, s ciljem detaljnog snimanja površine Mjeseca.

Lunar Reconnaissance Orbiter (ilustracija)
Lunar Reconnaissance Orbiter (ilustracija)