Kako je astronautkinja "hakirala" iz svemira

Anne McClain, NASA-ina astronautkinja koja se nedavno vratila s Međunarodne svemirske postaje, optužena je za neovlašteno pristupanje bankovnom računu svoje bivše supruge, oko čega se digla velika medijska galama

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. kolovoza 2019. u 07:00

NASA se ovih dana bavi, osim istraživanjem svemira i tehnologija, istragom događaja koji bi mogao biti okarakteriziran kao "prvi zločin u svemiru". New York Times piše o tome kako je oštećena Summer Worden, tijekom komplicirane brakorazvodne parnice i bitke za skrbništvo nad djetetom, primijetila da joj je bivša supruga neovlašteno provjeravala stanje bankovnog računa. Kada je za pristupanje svojem računu s drugog računala upitala banku, ovi su joj priopćili kako je sve obavljeno s računala u vlasništvu NASA-e.

Dodatni zaplet u cijeloj priči daje činjenica što je bivša supruga Wordenove, Anne McClain, u tom trenutku nalazila – u svemiru. McClainova je, naime, bila članica 58. i 59. ekspedicije na ISS-u, gdje je boravila od 3. prosinca 2018. do 24. lipnja ove godine. Tijekom tog je vremena imala pristup Internetu, a koristila ga je, sada se čini, za nečasne aktivnosti.

Astronautkinja i hakerica

Anne McClain je iz svemira pristupala bankovnom računu svoje bivše supruge, s kojom dijeli skrbništvo nad četverogodišnjim sinom. Nakon što su je istražitelji ispitali o ovom slučaju priznala je što je činila, ali je napomenula kako je riječ bila tek o brizi za njihov, još uvijek obiteljski, budžet. Kazala je i kako je računu svoje supruge pristupala i prije, s povjerenim joj podacima za pristup, te kako joj ova nije to tijekom razvoda izričito zabranila.

Ono što dodatno komplicira ovaj slučaj jest pravna strana prekršaja počinjenog iz svemira. Srećom, zemlje uključene u projekt Međunarodne svemirske postaje (SAD, Rusija, Japan, članice EU i Kanada) imaju dogovor oko jurisdikcije za moguća kršenja zakona – pa će se ovim slučajem baviti pravosudni sustav SAD-a.