Lansiranje SLS rakete službeno odgođeno do studenog

Nakon nekoliko odgađanja lansiranja zbog tehničkih problema i velike tropske oluja, NASA je službeno objavila da će SLS raketa biti prizemljena do sredine studenog

Matej Markovinović ponedjeljak, 3. listopada 2022. u 06:00
SLS raketa.  📷 Screenshot: Twitter/NASA
SLS raketa. Screenshot: Twitter/NASA

Dugo očekivano lansiranje NASA-ine rakete Space Launch System (SLS) u sklopu misije Artemis-I, službeno je odgođeno za sredinu studenog. Razlog tome upravo je uragan Ian koji je snažno pogodio Floridu.

„Odgađanje lansiranja za studeni daje zaposlenicima u Kennedyju vremena da se posvete potrebama svojih obitelji i domova nakon oluje te timovima da obave dodatne provjere koje su potrebne prije povratka na platformu za lansiranje“, priopćili su iz NASA-e.

Naime, Uragan Ian stigao je do Floride prošloga tjedna, ali je već oslabio kada je u četvrtak došao do Svemirskog centra Kennedy. NASA kaže da nije bilo štete na Artemisovom letačkom hardveru te da su njihovi objekti pretrpjeli samo manji prodor vode, prenosi Space.com.

Podsjećamo da je misija Artemis-I prvi pokusni let SLS rakete i kapsule Orion. Cilj cjelokupne misije je poslati ljudsku posadu na Mjesec te u njegovoj orbiti izgraditi bazu Gateway, koja će poslužiti kao temelj za put prema Marsu.

Više informacija o misiji dostupno je u našem tekstu na sljedećoj poveznici.