MacBook Pro dobio notch na ekranu i snažne nove procesore M1 Pro i M1 Max

Događaj pod nazivom Apple Unleashed donio nam je osvježenu seriju MacBooka Pro s novim, još snažnijim procesorima i nakon više godina značajno izmijenjenim vanjskim dizajnom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. listopada 2021. u 20:20

Appleov drugi događaj ove sezone održan je virtualno, kako smo to već i naviknuti gledati. Ovoga puta predstavljanje je bilo iznimno kratko, s tek 50 minuta programa radi se o najkraćem Appleovom keynoteu u posljendjih nekoliko godina. Međutim, to ne znači da je događaj bio manje zanimljiv – naprotiv. U tom vremenu fokus je bio na glazbi, trećoj generaciji TWS slušalica AirPods te onome što su svi željno čekali – novim modelima prijenosnika MacBook Pro s novim Appleovim ARM procesorima.

Glazbeni proizvodi

Sve je započelo s predstavljanjem nadogradnji sustava Apple Music, koji će dobiti nove glazbene playliste za svako raspoloženje i priliku, a moći će ih se aktivirati putem glasovnih naredbi virtualnoj asistentici Siri. Za to će biti uveden i posebna Voice razina pretplate, koja će koštati tek 5 dolara mjesečno (koji neće za sada biti dostupan u Hrvatskoj).

U domeni glazbe govorilo se i o pametnom zvučniku HomePod mini. On dobiva tri nove boje (plavu, žutu i narančastu), koje u prodaju kreću u studenome.

AirPods 3

Treća generacija najpopularnijih Appleovih slušalica, AirPodsa, donosi podršku za Spatial Audio, nove zvučničke jedinice s manje distorzije zvuka. Na "stabljici" će se nalaziti senzor pritiska koji će služiti za kontrolu funkcija, a funkcija Adaptive EQ prilagođavat će zvuk svakom obliku uha korisnika. Po novome, baterija bi trebala potrajati do 6 sati slušanja (30 s baterijom u kutijici za nošenje), a ona će moći puniti i bežično s MagSafe punjačem (istim kao kod iPhonea). U prodaju kreću od ovoga tjedna, po cijeni od 179 dolara.

Novi M1 čipovi za Mac

Apple je trenutačno u prvoj godini planirane dvogodišnje tranzicije svih Macova na vlastite čipove. Zahvaljujući procesoru M1 Mac je imao najbolju prodajnu godinu ikada, a danas se Appleov silicij širi na još proizvoda, i to s novim procesorima izrađenima 5-nanometarskim procesom.

Prvi od njih je novi M1 Pro. On će imati 10 CPU i 16 GPU jezgri na istom čipu, s čak 33,7 milijardi tranzistora (dvostruko više od M1).

Drugi je još snažniji čip, M1 Max. S 57 milijardi tranzistora najveći je čip kada proizveden. Od M1 Pro modela ističe se dvostruko bržim video kodiranjem i s čak 32 GPU jezgre. Pri grafičkim će zadacima trošiti i do 70% manje snage od nekih usporedivih mobilnih grafičkih procesora, no čak i od najsnažnijih procesora na tržištu koristit će oko 40% manje struje. U izvođenju strojnog učenja ističu se 3-20 puta bržim izvođenjem zadataka od najsnažnijeg i9 procesora u dosadašnjim Macovima.

MacBook Pro

Na novim će procesorima biti zasnovana i nova generacija prijenosnika MacBook Pro. Potpuni redizajn, nakon čak pet godina, zahvatio je 16-inčni i 14-inčni model – koji će od sada biti najprepoznatljiviji po notchu u vrhu zaslona. Zub poznat s iPhonea, dakle, sada je stigao i na profesionalne laptope u Appleovoj ponudi i zasigurno će izazvati brojne reakcije.

Na tipkovnicu su se vratile funkcijske tipke u punoj veličini, a s nje je potpuno ispao Touch Bar, predstavljen 2016. godine. Kad je riječ o priključcima, tu je HDMI pune veličine, 3 Thunderbolt4 utora, čitač za SD kartice, 3,5-milimetarski utor za slušalice, i – ponovno – MagSafe priključak poznat iz starijih generacija MacBooka. Ovime je Apple zasigurno uslišio želje brojnih korisnika.

Kad je riječ o kontroverznom i iznenađujućem notchu s prednjom kamerom (1080p, f2.0), on je tu jer je Apple odlučio značajno stanjiti okvir oko ekrana. No, notch će biti sakriven statusnom trakom koja će ga potpuno prekriti, a prostor lijevo i desno od njega bit će tako potpuno iskorišten. U tamnom načinu rada, poručili su na prezentaciji, zub na ekranu nećete ni vidjeti.

Ekrani će biti LiquidRetina XDR (izrađen u tehnologiji miniLED) uz ProMotion, što znači da će se moći osvježavati frekvencijama do 120 Hz. Pohvalili su se i širokim HDR gamutom boja te svjetlinom od najviše 1.600 nita. Ekran većeg modela ima vidljivu dijagonalu od 16,2", a manji MacBook Pro ima vidljivu dijagonalu od 14,2".

Zvučnički sustavi također će biti značajno nadograđeni, pa će novi MacBook Pro imati čak šest zvučnika s podrškom za prostorne audio efekte. Kad je riječ o izvedbi, Apple ih je usporedio s modelima na Intelovim procesorima serije i9, a u svakom je pogledu napredak višestruk – brzine izvedbi u nekim poljima idu od 9x pa čak do 13x više od MacBooka na Intelovim procesorima.

Baterija bi trebala izdržati do maksimalno 21 sat gledanja videa, a 50% njezinog kapaciteta moći će se nadopuniti za samo pola sata.

14-inčni model koštat će početnih 1.999 dolara, a 16-inčni MacBook Pro bit će dostupan po početnoj cijeni od 2.499 dolara (obje cijene uključuju procesore M1 Pro). Najjeftinija inačica MacBooka Pro s procesorom M1 Max koštat će 3.499 dolara. Dolaze u dvije boje, sivoj i srebrnoj, a prve isporuke kreću već sljedećeg tjedna.