Starship bi u orbitu trebao letjeti već sljedećeg mjeseca

SpaceX-ov novi svemirski brod ući će u novu fazu testiranja, pa će pokušati u otprilike 90 minuta kroz orbitu odletjeti od Teksasa do Havaja

Sandro Vrbanus utorak, 29. lipnja 2021. u 10:13

Prvi orbitalni let SpaceX-ovog Starshipa najavljen je prošloga mjeseca, no bez fiksnog datuma. Tada se govorilo da je "prozor" za lansiranje otvoren sve do 1. ožujka sljedeće godine, no Muskova svemirska kompanija ima daleko ambicioznije planove. Predsjednica uprave SpaceX-a Gwynne Shotwell u petak je izjavila kako bi Starship u orbitu trebao poletjeti već sljedećega mjeseca.

Nekad tijekom srpnja trebao bi, dakle, biti odrađen prvi pokusni let Starshipa u punoj veličini. To znači da bi osim samog svemirskog broda, koji je već odradio nekoliko letova do visine od 10 kilometara i jedno uspješno slijetanje, s lansirne rampe trebao poletjeti i prvi stupanj rakete, "Super Heavy". Dakle, ispod Starshipa (visine oko 50 metara) bit će postavljen "toranj" s dodatnih raketnim motorima (visine 70 metara).

Ovako složeni Starship Super Heavy bit će ponovno lansiran iz SpaceX-ove baze u mjestu Boca Chica u Teksasu. Nakon tri do pet minuta leta prvi stupanj će se odvojiti i sletjeti u ocean, tridesetak kilometara od obale, negdje u Meksičkom zaljevu. Glavni dio rakete, danas poznat kao Starship, uletjet će u Zemljinu orbitu, napraviti gotovo cijeli put oko planeta, da bi završio, ako sve bude u redu, mekim slijetanjem na površinu oceana stotinjak kilometara sjeverozapadno od havajskog otoka Kauai. Cijeli orbitalni let trebao bi trajati oko 90 minuta.

Izrada prvog operativnog potisnika rakete Super Heavy trenutačno je u tijeku u Boca Chici. SpaceX je, nakon uspješnog slijetanja Starshipovog prototipa serijskog broja 15 odustao od razvoja nekoliko prijelaznih varijanti, te se usredotočio na SN20, model koji će biti postavljen na prvi Super Heavy stupanj i koji će poletjeti u orbitu.

Ova svemirska letjelica osmišljena je da bude u potpunosti višestruko iskoristiva. Tako bi i njezin prvi stupanj i onaj glavni trebali imati mogućnost sigurnog mekog slijetanja na tlo, te vrlo brzog ponovnog korištenja. Starshipov sustav odabran je i kao vjerojatno svemirsko vozilo koje će spustiti sljedeću generaciju NASA-inih astronauta na Mjesec, a Elon Musk ima dugoročni plan njime prevoziti ljude do Marsa i natrag.