Nakon četvrtog uspješnog leta marsovski helikopter dobio novu ulogu i dodatne zadatke

U četvrtom letu maleni je Ingenuity prevalio ukupno 266 metara, a misija je toliko uspješna da će je NASA nadograditi novom zadaćom – pretvorit će helikopter u uređaj za izviđanje terena

Sandro Vrbanus subota, 1. svibnja 2021. u 11:08

Pionirska eksperimentalna misija letenja autonomnog helikoptera Ingenuity na Marsu, i jedna od najuzbudljivijih znanstvenih priča ove godine, ide dalje. Ovoga petka NASA je uspješno (nakon jednodnevne odgode zbog manjeg problema u radu helikoptera) odradila i četvrti let svojeg multirotora koji je prva i jedina ljudska motorna letjelica koja je letjela na nekom drugom planetu.

Četvrti se let sastojao od polijetanja, penjanja do visine od 5 metara kao i prošli puta, no ovoga puta zadatak je bio odletjeti još dalje. Ingenuity je tako preletio 133 metra, i vratio se natrag na mjesto s kojeg je poletio. Ukupno je, dakle, ovoga puta preletio rekordnih 266 metara, što je trajalo 117 sekundi. Na ovom je letu helikopter imao još jedan zadatak – snimati niz od 60 fotografija, što crno-bijelih, što u boji, kako bi se od njih mogla načiniti mapa površine preko koje je preletio.

Neke od crno-bijelih navigacijskih fotografija snimljene su u "stereo parovima" tako da bi NASA-ina kontrola misije iz njih mogla stvoriti i 3D prikaz terena. Ovaj bi pothvat otvorio nove mogućnosti za daljnje misije sličnog tipa. NASA je stoga, ohrabrena dosadašnjim uspjehom Ingenuityja, najavila da će njegova misija biti proširena.

Novi zadaci za Ingenuity

Nakon planirana četiri leta, helikopter će poletjeti i peti put, najvjerojatnije tijekom sljedećih tjedan dana. Tom prilikom otvorit će novo poglavlje u istraživanju Marsa. Nakon što je pokazao da je tamo let moguć, imat će zadatak pokazati i da je moguće obavljati izviđačke misije malenim letjelicama.

Možete li vidjeti helikopter u letu u daljini?
Možete li vidjeti helikopter u letu u daljini?

Iz tog će razloga peti let početi na jednom, a završiti na drugom mjestu, što do sada nije izvedeno. Šesti let, prođe li sve u redu, započet će sasvim novu fazu, a u njemu će kontrola misije preuzeti i više rizika. Let će ponovno biti samo u jednom smjeru, sa zahtjevnijim manevrima te aktivnim snimanjem tla. Istodobno će se, operativno gledano, Ingenuity "osamostaliti", odnosno manje će se oslanjati na podršku rovera Perseverance i njegovog tima.

Rover se već počeo udaljavati od helikoptera, pa je NASA-in plan provjeriti mogu li oni na Marsu funkcionirati kao tim – primjerice tako da helikopter iz zraka snimi okruženje i pronađe nešto zanimljivo za proučavanje, da bi se potom tamo uputio rover kopnenim putem. Drugi scenarij, koji će biti isproban u naredna dva tjedna, bit će da rover polako odlazi, a helikopter ga potom kratkim letom slijedi u novim misijama.