NASA i Roscosmos dogovorili kako će vratiti posadu koja je "zapela" na ISS-u

Nakon što je vjerojatno mikrometeorid pogodio kapsulu Sojuz MS-22 na Međunarodnoj svemirskoj postaji, tri člana posade ostala su bez povratne vožnje. Sada je objavljen plan njihovog povratka

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. siječnja 2023. u 12:36
Frank Rubio, Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin
Frank Rubio, Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin

Sredinom prosinca rusku je kapsulu Sojuz MS-22, trenutačno priključenu ma Međunarodnu svemirsku postaju, vrlo vjerojatno pogodio mikrometeorid, komadić svemirske prašine ne veći od jednog milimetra u promjeru. Spletom nesretnih okolnosti, pogodio je točno u vanjski cjevovod rashladnog sustava, pa je iz te kapsule – neposredno prije planirane svemirske šetnje ruskih kozmonauta – u svemir iscurila veća količina rashladne tekućine, amonijaka.

Oštećeni Sojuz je riskantan

Ova situacija isprva se nije činila toliko opasnom, no kasnija je istraga pokazala da trojica članova posade, koji su tom kapsulom došli na ISS, njome neće moći na siguran način vratiti na Zemlju. Curenje amonijaka i rupa koja je nastala na Sojuzu predstavljaju prevelik rizik. Ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te američki astronaut Frank Rubio, sada su "zapeli" u orbiti.

Ipak, imaju mjesto na koje bi se mogli hitno povući u slučaju bilo kakve izvanredne situacije. Njihov svemirski "čamac za spašavanje" MS-22 oštećen je i nije pogodan za redovan i siguran prijevoz natrag na Zemlju, zaključili su u NASA-i i Roscosmosu, ali bi bio prihvatljiv kao sredstvo bijega iz orbite, u slučaju krajnje nužde. Bez rashladnog sustava, kažu, kabina bi mogla postati pretopla i prevlažna, što bi moglo utjecati na elektroniku i posadu.

Šalju zamjensku kapsulu

Budući da takva situacija nije dugoročno održiva, a i spomenutom se trojcu bliži kraj ekspedicije, bilo je potrebno osmisliti plan njihovog sigurnog povratka na Zemlju. NASA je proteklih tjedana kontaktirala i SpaceX, istražujući mogućnosti slanja pričuvne prazne putničke kapsule na ISS, no taj plan na koncu nije bio potreban. Posadu će s ISS-a vratiti onaj tko ih je tamo i dopremio, Roscomos. Ruska svemirska agencija najavila je lansiranje prazne putničke kapsule Sojuz MS-23. To bi se trebalo dogoditi 20. veljače, a Prokopjev, Petelin i Rubio će morati na postaji ostati nekoliko tjedana duže nego je to izvorno bilo planirano. Misija im je trebala završiti u ožujku, no bit će sigurno produžena.

Oštećeni Sojuz MS-22 vratit će se na Zemlju bez posade, a njegov ispravni nasljednik vratit će trojicu članova posade na Zemlju kada se za to stvore uvjeti.