NASA-ina nova raketa za Mjesec napustila hangar

U pripremama za prvo pokusno lansiranje misije Artemis I, NASA je, nakon gotovo desetljeća odgađanja, iz proizvodnog hangara izvezla prvi kompletirani primjerak svoje nove rakete SLS

Sandro Vrbanus petak, 18. ožujka 2022. u 13:15

Ovih će dana u svemirskoj bazi Kennedy na Cape Canaveralu na lansirnoj rampi 39B biti obavljeni posljednji testovi NASA-ine rakete SLS (Space Launch System). Mnogi koji su pratili njezin razvoj, brojne probleme i pomicanja rokova, složit će se da je riječ o velikom događaju – naime, ovo je prva potpuno nova raketa koju je NASA proizvela od doba Space Shuttlea, a trebala bi biti osnova za sljedeću eru u istraživanju svemira. Raketa SLS izvorno trebala je biti završena još 2016. godine.

Korak ka Mjesecu

SLS će biti glavna raketa za projekt Artemis, kojim NASA planira u narednim godinama slati ljudske posade na Mjesec. Prvi let u sklopu te misije, Artemis I, trebao bi se dogoditi najkasnije ovoga ljeta, pa je sada raketa SLS izgurana iz hangara i poslana na put prema lansirnoj rampi, kako bi tamo obavila generalnu probu.

Kontrola misije obavit će sve korake koji prethode uobičajenom lansiranju – napunit će raketu gorivom, pokrenuti sve sustave, odraditi pokusno odbrojavanje do lansiranja, a vježbat će i prekid normalne procedure i pražnjenje rezervoara. Istodobno će biti testirana i svemirska kapsula Orion, postavljena na vrh rakete.

Testiranje će potrajati oko dva dana, nakon čega će SLS biti vraćen u hangar. Tamo će stručnjaci ukloniti senzore korištene pri testiranju, napuniti baterije Oriona, u njega ukrcati posljednji teret (vjerojatno i čip s imenima svih koji su poželjeli "letjeti" oko Mjeseca) te obaviti sve potrebne finalne testove.

Sljedeći korak bit će ponovni put SLS-a i Oriona do lansirne rampe, otprilike tjedan dana prije planiranog dana lansiranja misije Artemis I. Bit će to, podsjetimo, 25-dnevna misija bez posade, u kojoj će svemirski brod Orion biti lansiran u orbitu oko Mjeseca. Tamo će se zadržati oko šest dana i nakon toga će se vratiti na Zemlju.