Novogodišnji koncert Bečke filharmonije s virtualnim pljeskom

Bečki filharmoničari svirat će pred praznom dvoranom, no gledatelji diljem svijeta moći će ih nagraditi virtualnim pljeskom koji će se zahvaljujući posebnom zvučnom sustavu čuti u dvorani bečkog Musikvereina i televizijskom prijenosu uživo

Bug.hr subota, 26. prosinca 2020. u 17:15

Vijest da će se 1. siječnja 2021. unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa održati Novogodišnji koncert Bečke filharmonije razveselila je ljubitelje klasične glazbe diljem svijeta.

Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Međutim, Zlatna dvorana bečkog Musikvereina ovaj put neće biti ispunjena publikom jer ona ne smije biti prisutna na koncertu zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Austriji.

Prvi je to put u povijesti da Bečka filharmonija svira bez publike u Zlatnoj dvorani.

No unatoč tome pljesak publike ni ove godine neće izostati. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije ORF, gledatelji ispred malih ekrana Bečke će filharmoničare, čiji se koncert prenosi uživo u više od 90 zemalja, moći nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti dvoranom Musikvereina zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sustavu tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u televizijskom prijenosu uživo.

Austrijski ORF stoga poziva ljubitelje glazbe da sudjeluju u inicijativi prijavom na poveznici www.mynewyearsconcert.com i svojim pljeskom daju podršku ne samo Bečkim filharmoničarima, već i svim kulturnim djelatnicima. Znak je to zajedništva u vremenima kad su brojne koncertne dvorane i kulturne ustanove u svijetu prazne.

Putem te poveznice ljubitelji koncerta također mogu poslati kreativnu fotografiju sebe i svoje obitelji te navesti odakle dolaze, a izabrani uradci iz cijelog svijeta prikazivat će se u trenutku kad se čuje pljesak. 

Interes za sudjelovanje već je iskazao veliki broja gledatelja, pa je proces registracije bio na nekoliko dana zaustavljen. Novi krug prijava trebao bi biti omogućen od danas, odnosno 26. prosinca.

Bečkim novogodišnjim koncertom šesti će put ravnati poznati talijanski dirigent Riccardo Muti, a na repertoaru će se uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss naći i skladbe Franza von Suppéa, Carla Zellera, Karla Millöckera i Karela Komzáka.

Više informacija o programu možete pronaći na ovoj stranici.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi