Novozelandski Rocket Lab uspješno spustio prvi stupanj rakete u ocean

Raketa Electron novozelandske kompanije Rocket Lab prvi je puta "spašena" nakon leta u orbitu, što je velik korak ka ponovnoj upotrebljivosti svemirskih letjelica još jednog privatnog proizvođača

Sandro Vrbanus petak, 20. studenog 2020. u 14:26

SpaceX je svojim višekratnim korištenjem raketnih motora, potisnika i prvih stupnjeva raketa Falcon 9 i Falcon Heavy visoko postavio ljestvicu svima onima koji bi ih htjeli slijediti u pojeftinjenju lansiranja tereta u orbitu. Jedan od onih koji su prihvatili ovaj izazov je novozelandski Rocket Lab, sa svojom raketom Electron, izrađenom od naprednih kompozitnih materijala i uz pomoć tehnologija 3D ispisa.

Ovoga petka, u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu, njihova nova verzija rakete Electron lansirana je kako bi u orbitu dostavila 30 manjih satelita i jednog vrtnog patuljka (samo zbog atraktivnih snimki). Na visini od 80 kilometara odvojen je prvi stupanj rakete koji se potom kontrolirano uputio u pad prema Zemlji.

SpaceX je lansirao Teslu, a Rocket Lab vrtnog patuljka
SpaceX je lansirao Teslu, a Rocket Lab vrtnog patuljka

Umjesto ponovnim paljenjem raketnih motora kao kod SpaceX-ovih Falcona, Electronov prvi stupanj rakete usporavao je padobranima – prvo manjima za stabilizaciju, a kasnije i većima za konačno usporavanje u posljednjih nekoliko kilometara pada kroz atmosferu.

Kad već radimo usporedbu s Falconom 9, napomenimo da je ovdje riječ o značajno manjoj raketi. Electron ima sposobnost u heliosinkronu orbitu ponijeti terete mase od najviše 150 kilograma ili do 300 u nisku orbitu. Promjer rakete je 1,2 metra, a ukupna visina pri lansiranju 17 metara (Falcon 9 visok je 70 metara uz promjer 3,7 metara). Zbog manje veličine i mase moguće je usporiti pad ove rakete padobranima umjesto raketnim motorima.

Raketni stupanj potom je pao u ocean, baš kao što je i bilo planirano u sklopu misije prigodno nazvane "Return To Sender". Prvi je ovo puta da je Rocket Lab uspio spasiti jedan dio svoje rakete koji bi mogao biti ponovno iskorišten. Cijeli proces lansiranja, ispuštanja tereta u orbitu te odvajanje prvog stupnja dokumentiran je u prijenosu na YouTubeu, no pad višestruko iskoristivog raketnog potisnika u ocean nije snimljen na videu. Za sada imamo tek (naslovnu) fotografiju kontroliranog spuštanja rakete padobranom.

Nešto kasnije na Twitteru se pojavila fotografija iz oceana, snimljena sa spasilačkog broda, koji je pronašao netaknutu raketu i imao zadatak dopremiti je natrag na kopno.