Odbačena raketa koja će pasti na Mjesec ipak nije Falcon 9

Zanimljiva priča o zalutalom prvom stupnju rakete koji orbitira između Mjeseca i Zemlje dobila je nastavak. Astronomi kažu kako je vjerojatnije riječ o kineskoj raketi, ali udar je i dalje neizbježan

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. veljače 2022. u 12:34

Prošloga mjeseca astronom Bill Gray, pokretač softvera za praćenje svemirskih tijela Project Pluto, u javnost je iznio zanimljivo predviđanje. Ono je opisivalo životni put SpaceX-ove rakete Falcon 9, lansirane prije sedam godina, kojom je u Lagrangeovu točku L1 bio lansiran klimatski satelit DSCOVR američke agencije NOAA. Drugi stupanj ove rakete nije imao dovoljno goriva da se odvoji od gravitacijskog sustava Zemlja-Mjesec, pa je ostao u neobičnoj putanji sve do sada. Početkom ožujka, izračunao je Gray, ova će raketa pasti na stražnju stranu Mjeseca, u blizini njegovog ekvatora.

Ista sudbina, ali druga raketa

Međutim – sada Gray objavljuje ispravak svoje analize. Izračuni i dalje pokazuju kako će objekt, koji su obilježili oznakom WE0913A, udariti u Mjesec. Znaju čak nešto preciznije i kada će se to dogoditi: bit će to 4. ožujka u 12:25 po središnjem koordiniranom vremenu (UTC). Promjena je u tome što su astronomi shvatili da ovaj objekt ne pripada SpaceX-u, već – Kini.

Naime, Gray opisuje kako je objekt WE0913A prvi puta snimljen 2015., da je potvrđeno kako je načinjen ljudskom rukom, a di rakete Falcon 9 bio je, prema putanji i vremenu lansiranja, istaknut kao glavni kandidat. Bilo je tu odstupanja od predviđanja, no predmet je zadovoljavao dovoljno kriterija da ga se smatra ostatkom SpaceX-ove rakete.

Ova impresivna fotografija snimljena je sa sonde Chang'e 5-T1 u studenome 2014.
Ova impresivna fotografija snimljena je sa sonde Chang'e 5-T1 u studenome 2014.

Ovdje u priču ulazi inženjer iz NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) Jon Giorgini, koji je napravio dodatne izračune i dokazao da nije riječ o SpaceX-ovoj raketi. Putanja Falcona 9 iz 2015. godine nije prolazila dovoljno blizu Mjeseca da bi se sada raketa našla na putu udara u naš prirodni satelit. Na temelju ovog uvida Gray je krenuo u prekopavanje arhivskih podataka i pronašao "krivca". Svemirski objekt koji će 4. ožujka pasti na Mjesec zapravo je dio kineske rakete Dugi marš 3C, lansirane u listopadu 2014. godine, u sklopu misije Chang'e 5-T1.

Ova misija bila je usmjerena ka Mjesecu, a u njegovu je orbitu bila poslala malenu eksperimentalnu sondu, s ciljem testiranja tehnologije za buduće misije. Do sada su astronomi smatrali da raketu iz ove misije nikada kasnije nisu vidjeli – da bi je ovoga tjedna napokon identificirali s predmetom WE0913A, prvim poznatim komadom svemirskog otpada koji će nenamjerno pasti na površinu Mjeseca.

Kao što smo već pisali, sam udar neće biti vidljiv sa Zemlje, a vjerojatno niti uz pomoć nekog od postojećih satelita. Postoji, pak, dobra šansa da bi lunarni orbiteri, NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijski Chandrayaan-2, mogli naknadno snimiti mjesto udara. Krater će ipak biti manji, jer je i ostatak kineske rakete značajno manji nego što bi to bio dio Falcona 9.