Pet godina nakon lansiranja Tesle u svemir – gdje je Starman danas?

Prošlo je već pet godina otkako je SpaceX odradio prvo lansiranje svoje rakete Falcon Heavy te ušao u povijest i popularnu kulturu, koristeći Muskov Tesla Roadster i lutka Starman kao pokusni teret

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. veljače 2023. u 22:51

Vjerovali ili ne, navršilo se pet godina otkako je Elon Musk izveo svoj možda najpoznatiji medijski eksponirani potez i poslao u svemir, vlastitom raketom, svoj vlastiti automobil. Bilo je to 6. veljače 2018. godine u večernjim satima, kada je SpaceX-ova raketa Falcon Heavy, do tada najmoćnija i najveća njihova raketa, prvi puta lansirana u svemir. Prizori tog lansiranja, paralelnog povratka bočnih potisnika na tlo, pa potom i ispuštanja u orbitu Teslinog Roadstera, s lutkom Starmanom za volanom, istog su trenutka ušli u povijest.

Prevalio značajan put

Starman je svoj Roadster "odvezao" i dalje od Zemljine orbite, čak i nešto dalje od putanje Marsa, a na webu se i danas može naći stranica koja, na temelju početnih podataka i orbitalne mehanike, procjenjuje točnu poziciju Roadstera u Sunčevom sustavu.

Ako je vjerovati tim podacima, i ako se automobil nije u međuvremenu sudario s kakvim asteroidom i promijenio putanju – on se ovih dana nalazi oko 327 milijuna kilometara (2,18 astronomskih jedinica) od Zemlje, a relativno joj se približava, brzinom od 10.280 km/h. Od lansiranja, u proteklih je pet godina ovaj automobil načinio gotovo 3,3 pune orbite oko Sunca, što je udaljenost otprilike kao da je svaku cestu na Zemlji prošao – 63 puta.

Sljedeći "bliski susret" sa Zemljom Roadster bi mogao imati 2091. godine, za kada izračuni pokazuju da će proći kraj nje na udaljenosti od "samo" nekoliko stotina tisuća kilometara – ako od njega, pod utjecajem oštrih svemirskih uvjeta, do tada išta ostane.

Procijenjena trenutačna pozicija Roadstera 📷 www.whereisroadster.com
Procijenjena trenutačna pozicija Roadstera www.whereisroadster.com