Rocket Lab helikopterom uhvatio raketu u padu

Američko-novozelandska privatna svemirska kompanija s djelomičnim je uspjehom obavila misiju hvatanja prvog stupnja svoje orbitalne rakete kukom s helikoptera

Sandro Vrbanus utorak, 3. svibnja 2022. u 18:26

Pionirska svemirska misija "There And Back Again" (Tamo pa natrag) američko-novozelandske kompanije Rocket Lab obavljena je s djelomičnim uspjehom. Kao i do sada, njihova raketa Electron lansirana je već 26. put, pritom je u orbitu ponijela 34 satelita različitih naručitelja, a njezin se prvi stupanj vratio prema Zemlji te usporio korištenjem padobrana. Kako bi ga se moglo ponovno upotrijebiti i tako smanjiti troškove budućih svemirskih misija, Rocket Lab je naumio raketu – dok ona pada uz pomoć padobrana – upecati kukom s helikoptera Sikorsky S-92.

Pecanje uspješno

Lansiranje i dostava satelita u orbitu prošli su idealno, kao i povratak prvog stupnja rakete u atmosferu. Nakon toga njoj je pristupio rečeni helikopter i uspješno je uhvatio na visini od oko 2 kilometra. Prvi je ovo puta da je taj pothvat izveden, što bi moglo označiti i prekretnicu u poslovanju ove privatne svemirske kompanije.

Ipak, nije sve pošlo prema planu i u skladu s procedurama koje su mjesecima uvježbavane. Pilot helikoptera je, nedugo nakon hvatanja rakete, primijetio da se teret ne ponaša kao u testiranjima, pa je zbog sigurnosti cijele misije odlučio ipak ispustiti ga iznad oceana. Prvi stupanj rakete Electron tako je završio u oceanu, odakle ga je pokupio kompanijski spasilački brod. On će je dopremiti do pogona Rocket Laba na Novom Zelandu, gdje će raketa biti pregledana, obnovljena te pripremljena za sljedeći let.

Unatoč ovom djelomičnom uspjehu, uspješno hvatanje rakete helikopterom bit će označeno kao prvo takvo u povijesti i poslužit će za unaprjeđenje ovog procesa "spašavanja" orbitalnih raketa.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi