Rusija lansirala filmsku ekipu na ISS, prvu u povijesti

Roscosmos je iz svoje svemirske baze Baikonur u Kazahstanu lansirao raketu koja će na Međunarodnu svemirsku postaju prevesti jednog kozmonauta, producenta i glumicu. Tamo će se zadržati 12 dana

Sandro Vrbanus srijeda, 6. listopada 2021. u 06:00

Ovoga utorka ruski Roscosmos u orbitu je raketom Sojuz-2.1a i putničkom kapsulom Sojuz MS-19 s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu lansirao tročlanu posadu. No, ovoga puta nisu svo troje članova posade kozmonauti, već ih se dvoje na svemirskom letu našlo s drugom misijom. Snimat će, naime, na ISS-u dijelove novog znanstveno-edukativnog filma The Challenge (Izazov).

Posadu, dakle, čine kozmonaut Anton Škaplerov, filmski producent Klim Šipenko te glumica Julia Peresild. Potonjih dvoje putnika prvi su posjetitelji Međunarodne svemirske postaje koji će tamo snimati scene za film, tj. prvi je ovo puta u povijesti da je jedna filmska ekipa s tom namjerom poslana na postaju.

Glumica i njezin producent u orbiti će provesti 12 dana, a namjera im je snimiti nekoliko scena za spomenuti film, čime će prestići plan Hollywooda da na ISS pošalje Toma Cruisea s istom (da ne kažemo nemogućom) misijom.

Lansiranje Sojuza
Lansiranje Sojuza

Radnja filma vrti se oko liječnice, koju glumi Julija Peresild, a čiji je zadatak otputovati na ISS kako bi pomogla liječiti oboljelog kozmonauta. Ona će se u narednim danima, dakle, baviti glumom, dok će joj kolega Šipenko biti istovremeno snimatelj, tehničar rasvjete i redatelj. Kozmonaut Škaplerov također će sudjelovati u snimanju scena, a u filmu će se pojaviti i dvojica ruskih kozmonauta koji su već otprije na ISS-u, Oleg Novicki i Petar Dubrov.

Snimanja će se odvijati primarno u ruskom segmentu postaje, onom koji je nedavno završio u vijestima zbog određenih tehničkih problema. Prema NASA-inim informacijama, spomenutima u prijenosu pristajanja kapsule Sojuz na Međunarodnu svemirsku postaju, posade u kapsuli i u postaji već su započele sa snimanjem prvih scena za film, koristeći ručne kamere koje su im na raspolaganju. Izazov će biti prvi dugometražni igrani film u povijesti koji će uključivati scene snimane na ISS-u. Njih bi u konačnoj verziji filma trebalo biti 35 do 40 minuta.

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi