Rusija želi biti prva koja će snimiti igrani film u svemiru, čeka se reakcija Toma Cruisea i NASA-e

Ruska svemirska agencija Roskosmos najavila je da će s nacionalnom TV kućom i lokalnim producentskim studijem raditi na snimanju prvog igranog filma na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Sandro Vrbanus petak, 25. rujna 2020. u 06:00

U svibnju ove godine holivudski su mediji prenijeli informaciju, a nedugo nakon toga istu je bio potvrdio i prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine, da će ta agencija, zajedno sa SpaceX-om i poznatim glumcem Tomom Cruiseom raditi na snimanju akcijskog filma u svemiru. Isti bi se trebao snimati na Međunarodnoj svemirskoj postaji i popularizirati putovanja u svemir. No, kako Amerikanci nisu objavili kada bi produkcija mogla započeti, priliku su iskoristili Rusi i pokrenuli novu "svemirsku utrku" – tko će prvi snimiti igrani film u Zemljinoj orbiti.

Nova svemirska utrka

Ruska svemirska agencija Roskosmos, koja je nedavno obavila kako je Venera "ruski planet", sada u sličnom stilu objavljuje namjeru da bude prva koja će u svemiru snimiti igrani film. U suradnji s nacionalnom TV kućom Channel One i produkcijskim studijem Yellow, Black and White, najavili su snimanje igranog filma radnog naslova Izazov.

Redatelj će biti Klim Šipenko, koji već ima iskustva sa "svemirskim" filmovima. Za razliku od američkog projekta, Rusi su već odredili i kada će se ovaj film snimati – bit će to ujesen 2021. godine. Scenarij će uključivati lansiranje protagonista u putničkoj kapsuli rakete Sojuz MS na Međunarodnu svemirsku postaju, a o detaljima scenarija, finalnom naslovu filma, glumcima i tehničkim mogućnostima snimanja već se raspravlja među uključenima u ovaj projekt. Film ima za cilj popularizirati ruske aktivnosti u svemiru te "glorificirati zanimanje kozmonauta", najavljuje Roscosmos.

Sljedećih će nekoliko godina, čini se, biti vrlo prometne na Međunarodnoj svemirskoj postaji jer holivudski producenti planiraju na nju poslati i pobjednika reality showa Space Hero, koji je također u fazi razvoja.