Savjeti za zdraviji život u izolaciji – izravno s ISS-a

NASA je na društvenim mrežama podijelila video u kojem njihova astronautkinja Jessica Meir s Međunarodne svemirske postaje savjetuje kako ostati zdrav i u formi dok ste u karanteni

Sandro Vrbanus srijeda, 1. travnja 2020. u 13:00

Uvjeti u kućnoj izolaciji ili karanteni slični su onima na Međunarodnoj svemirskoj postaji – u relativno malenom prostoru zatvoreni ste s još nekoliko ljudi na duže vrijeme. Nije, stoga, čudo da mnogi za savjete o lakšem "preživljavanju" karantene pitaju upravo astronaute koji su boravili na ISS-u. Prije koji dan tako je astronaut Scott Kelly podijelio svoje savjete s čitateljima New York Timesa.

Najnovije upute od astronauta ljudima u kućnoj izolaciji stižu izravno s Međunarodne svemirske postaje. NASA je, naime, objavila kratki video u kojem astronautkinja Jessica Meir govori o potrebi očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja u neuobičajenim okolnostima. Ona se na ISS-u nalazi od rujna prošle godine, a na Zemlju bi se trebala vratiti ovog proljeća.

U svojim savjetima izdvojila je prije svega potrebu za rutinom, o čemu je pisao i Kelly. Pridržavati se unaprijed utvrđenog rasporeda aktivnosti i redovito vježbati ključno je za zdravlje tijela i duha. Osim toga bitno je ostati u kontaktu s drugim ljudima putem alata za videokonferencije. Meirova predlaže održavanje "virtualnih happy houra" za razonodu i druženje s prijateljima i obitelji koje treba uklopiti u svakodnevnu rutinu.