Astronaut savjetuje kako preživjeti dugotrajnu izolaciju

NASA-in astronaut Scott Kelly proveo je gotovo godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji pa njegovi savjeti sada mogu dobro doći svima koji su primorani biti zatvoreni u svojim domovima

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. ožujka 2020. u 09:00

Međunarodna svemirska postaja je, uz možda još Antarktiku, jedno od najusamljenijih mjesta na svijetu (ili malo izvan njega). Trenutačno na visini od oko 400 kilometara iznad Zemlje orbitira troje astronauta. Uskoro će im se pridružiti još troje kolega koji im, nadajmo se, neće sa Zemlje ponijeti i koronavirus. Svi oni dugotrajno su, zbog prirode svojeg posla, odvojeni od obitelji, prijatelja i ostatka društva – otprilike onako kako bi trenutačno u svijetu trebalo živjeti oko dvije milijarde ljudi.

Izolacija i društvena distanca vjerojatno su nam najbolja šansa da spriječimo rapidno širenje koronavirusa u populaciji, no to psihički nikome ne pada lako. Stoga je američki astronaut Scott Kelly, koji je na ISS-u proveo gotovo godinu dana, s javnošću podijelio svoje savjete o tome kako se nositi s izolacijom. Najvažnije od njih vam prenosimo.

Pratite raspored. Održavanje plana aktivnosti i ponašanje prema njemu olakšat će vam i život i rad od kuće.

Ali polako. Kad živite i radite na istom mjestu posao i privatni život ne smiju se previše preklapati. Uzmite si vrijeme za opuštanje i zabavu, ali i organizirajte se da možete redovito i kvalitetno spavati. Izolacija će potrajati, imat ćete vremena za sve.

Izlazite van. Astronautima izlazak i šetnja nisu opcija, ali u izolaciji na Zemlji prilično su bezopasni. Malo vremena provedenog u prirodi, dakako na udaljenosti od drugih ljudi, može značajno pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje.

Nađite si hobi. Neka aktivnost koja nije posao dobro će vam doći. Knjige, glazba, umjetnost ili neka druga uradi sam zanimacija – sve to koriste i astronauti kako bi si skratili vrijeme.

Vodite dnevnik. NASA je utvrdila kako je vođenje dnevnika u izolaciji korisno. Ako pišete o tome što osjećate iz dana u dan stavit će vam sve to u perspektivu, a kasnije ćete se moći prisjetiti kako je ovo izvanredno vrijeme zaista izgledalo.

Povežite se. Koristite alate za video pozive i pričajte s obitelji i prijateljima. Svakodnevni razgovor s drugim ljudima koristit će svima za njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Slušajte stručnjake. U izazovnim vremenima poput ovoga znanje treba uzimati od onih koji su stručni u pojedinom području. Društvenim se mrežama širi previše dezinformacija pa se informirati treba iz pouzdanih izvora.

Perite ruke.