Solarna oluja "ubila" 40 od nedavno lansiranih 49 Starlinkovih satelita

SpaceX je objavio da je posljednja pošiljka njihovih satelita, lansiranih protekloga četvrtka, nakon samo nekoliko dana značajno oštećena geomagnetskom olujom

Sandro Vrbanus srijeda, 9. veljače 2022. u 13:02

SpaceX nastavlja s lansiranjem paketa za paketom svojih satelita za pristup Internetu. Konstelacija Starlink tako svakih nekoliko tjedana dobiva nekoliko desetaka novih satelita, kojih je trenutačno u orbiti oko Zemlje više od dvije tisuće. No, ne ide sve glatko i bez problema, a koliko je posao sa satelitima nepredvidiv pokazuje i ovotjedni slučaj.

Naime, posljednja pošiljka od 49 Starlinkovih satelita lansirana je protekloga četvrtka, 3. veljače, iz svemirske baze Kennedy na Floridi. Raketa Falcon 9 uspješno ih je uputila u orbitu visoku oko 210 kilometara i vratila se na Zemlju. Sateliti obično svoj put započinju u nižim orbitama, gdje prolaze kroz testiranja – u slučaju da ih prođu, kasnije se orbita podiže, a oni koji ne prođu provjeru kvalitete vrlo brzo se deorbitiraju i izgaraju u atmosferi.

Sateliti "pakirani" u nosu rakete, neposredno prije ispuštanja u orbitu
Sateliti "pakirani" u nosu rakete, neposredno prije ispuštanja u orbitu

Izgorjet će u atmosferi

Sada je iz SpaceX-a, manje od tjedan dana nakon lansiranja, objavljeno kako je čak 40 od navedenih 49 novih satelita nefunkcionalno. Glave im je došla solarna geomagnetska oluja koja se dogodila samo dan nakon lansiranja. Oluje poput ove, kažu iz SpaceX-a, zagrijavaju atmosferu i povećavaju joj gustoću na visini na kojoj su se u tom trenutku nalazili ovi sateliti. Podaci s njih pokazali su da je otpor atmosfere ovom prilikom bio oko 50% veći nego kod proteklih lansiranja, što je značajno utjecalo na satelite.

Kontrola misije odmah ih je bila stavila u "safe mode" i promijenila im orijentaciju tako da kroz atmosferu prolaze bočno, ne bi li što više smanjili otpor. No, pretjerana gustoća atmosfere u niskoj orbiti spriječila je satelite da se vrate iz ovog moda i započnu manevre podizanja orbite.

Slijedom toga, navedenih će 40 satelita morati biti vrlo brzo deorbitirano. SpaceX navodi da ovaj proces neće ugroziti druge satelite u orbiti, neće proizvesti dodatno orbitalno smeće niti će ijedan njihov dio pasti na Zemlju.