Trump potpisao naredbu kojom potiče na rudarenje Mjeseca i asteroida

U jeku borbe s pandemijom koronavirusa američki je predsjednik potpisao izvršnu naredbu sasvim drugačije svrhe – želi, naime, potaknuti iskorištavanje resursa iz svemira

Sandro Vrbanus subota, 11. travnja 2020. u 10:00

Dok se velika većina svijeta bavi pandemijom koronavirusa i mediji pišu gotovo isključivo o tome, ispod radara prošla je vijest iz Bijele kuće o tome da je američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu naredbu koja se tiče nečeg sasvim drugačijeg – svemira. U dokumentu koji je službeno potpisan početkom ovoga tjedna navodi se kako je riječ o izvršnoj naredbi koja ima za cilj "ohrabriti međunarodnu potporu pribavljanju i iskorištavanju svemirskih resursa".

Drugim riječima – SAD žele izvijestiti međunarodnu zajednicu da imaju namjeru u budućnosti rudariti korisne materijale na Mjesecu, Marsu i drugim nebeskim tijelima, poput primjerice asteroida. Ova aktivnost od ključnog je značaja za stvaranje dugoročno održivih ljudskih kolonija u svemiru.

SAD žele samostalno odlučivati

Sukladno međunarodnom Ugovoru o svemiru potpisanome 1967. godine, u kojem stoji da sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemiru, SAD sada žele iskoristiti to pravo. Za svoju odluku traže suradnju drugih država i podršku onih koji bi se okušali u sličnim pothvatima – a sve to na zajedničku korist od pokretanja raznih projekata iskorištavanja svemirskih resursa.

Međutim, Trump u ovoj naredbi službeno navodi i kako SAD ne vide svemir kao "zajedničku imovinu", a shodno tome mogu započeti s rudarenjem bez privole drugih država ili potpisivanja dodatnih međunarodnih ugovora i sporazuma.

O rudarenju na Mjesecu planove već ima i Europska svemirska agencija, ali i privatna američka kompanija Caterpillar u suradnji s NASA-om.

Šef NASA-e Jim Bridenstine dao je podršku Trumpovoj odluci i najavio da će oni raditi na rudarenju i iskorištavanju Mjesečevih resursa na licu mjesta, i to u sklopu misije Artemis kojoj je cilj stvoriti trajnu bazu na Zemljinom prirodnom satelitu.